Festival „Uhvati film“ na temu invalidnosti

NIŠ

 Projekcija filmova sa 20. Međunarodnog festivala „Uhvati film“, održaće se 12. decembra od 12 sati u EU info kutku Niš. Nakon projekcija, biće organizovana diskusija.

                                 Uhvati film jedini je regionalni filmski Festival na temu invalidnosti. Organizuje se u Novom Sadu svake godine i predstavlja kratkometražne filmove na tematiku invalidnosti, kao i bogat umetnički program u kojem su osobe sa invaliditetom akteri ili autori.

                              Nakon novosadskog Festivala, svoju misiju filmovi šire i na druge gradove u Srbiji upravo u okviru Karavana Uhvati film. Prenose snažne poruke o prihvatanju, različitost, toleranciji i promenama perspektiva.

                            U Nišu, publika će biti u prilici da pogleda filmovr „ Moj brat je gluv“, autora Petera Hoffmana Kimbala iz SAD-a, „Nevidljivo čudovište“, Guillermo Fesser Perez de Petinto, Javier Fesser Perez de Petinto, Španija, „Reći ću ti nešto pre nego što odem u tunel“, Španije, Nacho Ros i          „Praćenje pogleda“, Argentina, Matias Angulo.

                         „ Moj brat je gluv“ je kratki dokumentarac o dečaku čija porodica saznaje da mu je mlađi brat Gluv. Trude se da nauče šta znači biti Gluv i kako ga najbolje upoznati. Dirljivo ostvarenju o ljubavi i empatiji.  Kako petogodišnji Linkoln govori o svom mlađem bratu koji je gluv? Sa čistom ljubavlju! Zavolećete ovog malog naratora u dokumentarnom američkom filmu „Moj brat je gluv“, dirljivom ostvarenju o ljubavi i empatiji.

                          Upoznajte Aminodina u španskom filmu „Nevidljiva čudovišta“. Ovaj osmogodišnji dečak živi sa svojom porodicom u deponiji i uvek se smeje, jer kako i njegov otac kaže: „Srećni ljudi žive duže“.  S druge strane, njen rođak Aliman izgubio je svoj osmeh kada su bombe počele da padaju sa neba u Maraviju.  O surovosti života i smehu koji produžava život. Iz perspektive dečaka koji živi na deponiji, u ratnim uslovima.

                           Devojčica Lia i njen otac pripremaju se da uđu u mračni tunel. Čini se da je Lia spremna, ali njen otac se i dalje plaši nepoznatog sveta u koji ih tunel odvodi. Španski film „Reći ću ti nešto pre odlaska u tunel“ inspirisan je stvarnim događajima i nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Film o slobodi i izboru da drugima budemo: svetiljka, merdevine ili čamac za spasavanje.

                     Fakundo i Natalija žive preko puta jedno od drugog. Tokom nestanka struje, oni se vide kroz prozore i započinju jedinstvenu vezu na daljinu komunicirajući kroz crteže. Ali Fakundov dubok strah komplikuje susret licem u lice. Argentinski film „Precrtavanje pogleda“ govori o ljubavi koja traži način da pobedi strahove.

                   Projekcije filmova organizuje Kao Parnas, organizator Uhvati film festivala u saradnji sa EU info kutkom Niš. Karavane Uhvati film podržalo je: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare