Festival “Retnik” u Leskovcu

LESKOVAC

Festival tradicionalne muzike „Retnik” se održava po treći put, svake godine u nekom drugom gradu u Srbiji, kako bi se što više mladih ljudi privuklo tradicionalnoj srpskoj pesmi.

Želja organizatora je da festival postane mesto živog susreta i druženja svih generacija posvećenih tradicionalnom zvuku, što je i najbolji način da se ovo narodno stvaralaštvo očuva i stekne nove poklonike.

Zbog toga je, sem koncerta, održana i radionica gde festival ima i svoj edukativni deo, jer se mladim pevačima i svim zainteresovanima daje prilika da iz prve ruke saznaju nešto više o ovoj vrsti muzike i načinu njenog izvođenja.

Jedan od izvođača je i Bokan Stanković, koji kaže da ga je oduvek privlačio zvuk gajdi iz istočne Srbije, njegovog rodnog kraja.

„Najpre sam svirao okarinu, pa duduk, pa tek onda gajde. To je bilo još 1984. godine i do današnjeg dana sam dosta dobro savladao te instrumente, čak mogu da muziciram na desetak tradicionalnih instrumenata. Imao sam sreće da mi tajne otkrivaju stariji muzičari iz mog sela Lasova kod Zaječara, ali i okoline”, kaže za JUGpress.

“Mi smo malo zapostavili našu tradiciju, sad joj se polako vraćamo, ali to teško ide“ zaključuje Bokan Stanković, inače poslednje 22 godine prva truba Gorana Bregovića.

Na festivalu su nastupili Svetlana Spajić, poznata po saradnji sa svetskim umetnicima kao što su Marina Abramović i Robert Vilson, kao i pevanju u grupama „Paganke“, „Moba“, „Drina“ itd. sa svojom družinom.

Olga Krasojević, doajen srpskog tradicionalnog pevanja i vođa jedne od najboljih srpskih izvornih grupa Crnućanka, iz sela Crnuća podno Rudnika.

Iz Štrpca je došla Slavica Redžić, najistaknutiji čuvar tradicije Sirinićke župe, koja se predstavila pevanjem nasamo i uz kaval, iz kraja podno Šar planine.

Iz zapadne Srbije, iz Nove Varoši, vodeći muški tandem pevanja „izvika” Miloljub Šaković i Miroljub Raketić, dok iz Timočke krajine došao Bokan Stanković, muzički izvođač i pedagog, koji je odavno prepoznat kao vodeći srpski gajdaš i svirač na tradicionalnim duvačkim instrumentima i jedan od poslednjih autentičnih nosilaca sviračke tradicije istočne Srbije.

Osim navedenih majstora, festival je predstavio i „mlade lavove” Jovanu Lukić, Mariju Novaković i Anu Mratinković kao i učenike odseka za tradicionalno pevanje muzičke škole „Stanislav Binički“ u Leskovcu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare