Festival hrane i pića u Vlasotincu : UKUSI JUGA

VLASOTINCE

Turistička organizacija opštine Vlasotinca inicijator je i organizator 1.Festivala hrane i pića pod nazivom ,,Ukusi juga”, koji će se održati u subotu 10.novembra u hotelu ,,Grozd” od 10 do 16 časova.
Vlasotinčani su, godinama, poznati po ,,Vinskom balu”, koji se slavi u čast vina i vinogradara, a ovo je začetak jedne nove manifestacije koja ima za cilj da proizvođači dobre hrane i pića na jugu Srbije prezentiraju svoje vrednosti širem auditorijumu kada je u pitanju hrana i piće.
– Dok sam studirala turizam u Novom Sadu imala sam prilike da vidim kako ljudi iz turističke organizacije Srpske Atine umeju i znaju da organizuju u okviru svoje manifestacije prezentaciju hrane i pića pod nazivom ,,Ukusi Vojvodine”. Na samoj manifestaciji bilo je mnogo učesnika i proizvođača dobre hrane i pića, a još više znatiželjnika koji su želeli da se nađu na samom festivalu, bilo kao učesnici, ili posetioci koji će imati priliku da probaju sve te gastronomske proizvode – upoznaje nas direktorka Turističke organizacije opštine Vlasotince, Olivera Cvetković, sa idejom o samoj organizaciji 1.Festivala hrane i pića u Vlasotincu.


Gde će biti održana ova manifestacija ?
– Sam festival održaće se u subotu 10.novembra u hotelu ,,Grozd” u Vlasotincu u vremenu od 10 do 16 časova. Sva dešavanja odvijaće se u velikoj i maloj sali hotela sve u zavisnosti od samog programa i broja učesnika festivala.
Da li imate poznat broj učesnika festivala ?
– Za sada, još uvek ne. Prihvatićemo svakog, makar došao i neposredno pre početka samog festivala. Za sada su stigle prijave preko 50 firmi i udruženja iz gotovo svih mesta juga Srbije, a naša su očekivanja da će biti još prijava za učešće na festivalu. Svoje vrednosti prezentiraće turističke organizacije Leskovca, za svoju ,,Roštiljijadu”, zatim TO Babušnica za ,,Vurdijadu” i TO Bela Palanka za ,,Dani banice”, a na festivalu biće prisutna pčelarsko-voćarska zadruga ,,Med i voće” iz Vlasotinca.
Šta ste još predvideli u vašem subotnjem, gotovo, celodnevnom programu ?
– Visoka poslovna škola iz Leskovca, sa kojom imamo lepu saradnju, imaće ,,Promociju studijskog programa gastronomije”, a vlasotinački ugostitelji i mesari imaće promociju i ponudu svoje domaće kobasice, koja je po njima najbolja i najkvalitetnija, a stari valsotinački roštiljdžije tvrde da je domaća kobasica njihov izum. Pored toga oni će imati i druge ugostiteljske ponude. Imaćemo još i dvočasnovnu ,,Radionicu pripreme hrane”, a udruženje ,,Eneka” iz Niša imaće šta da kaže o ,,Podsticaju malim preduszetnicima”, a pojaviće se i predstavnici banke ,,Agro invest”.


Da li će biti nekih stručnih predavanja ?
– Naravno, da će biti i toga. Predavanje će održati majstori kulinarstva iz Visoke poslovne škole iz Leskovca na temu ,,Turizam i gastronomija”, a inače ugostiteljstvu u poslednje vreme najveći je problem nedostatak dovoljnog broja kvalifikovane radne snage.
Da li imate sponzore koji su spremni da pomognu ?
– Sve troškove ove manifestacije finansiramo iz sopstvenih raspoloživih i odobrenih sredstava Turističke organizacije opštine Vlasotince, a naravno da imamo svaku vrstu pomoći lokalne samouprave. Do sada na spisku imamo već 16 sponzora, od kojih svaki na svoj način i u okviru svojih mogućnosti nam pomažu. U svakom slučaju svima hvala na podršci, a naše zadovoljstvo biće najveće, ukoliko sam festival ,,Ukusi juga” zaživi u pravoj meri, a u to sam više nego sigurna da ćemo u tome uspeti – optimistički je raspoložena Olivera Cvetković, direktorka Turističkog saveza opštine Vlasotince, koja ovom prilikom poziva sve dobronamernike da dođu u subotu u Vlasotincu na 1.Festival hrane i pića ,,Ukusi juga”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare