Fejsbuk se žali sudu na zahtev EU za pristup dokumentima

BRISEL

Američka kompanija Fejsbuk podnela je žalbu protiv Evropske komisije posle spora zbog zahteva za pristup dokumentima tog tehnološkog giganta u okviru istraga o prikupljanju podataka. Fejsbuk tvrdi da traženi podaci prevazilaze nadležnosti istraga i da bi otkrili previše lične informacije.

Regulatorna tela EU istražuju da li je Fejsbuk zloupotrebljavao podatke svojih korisnika, kao i kako kompanija posluje na svom onlajn tržištu.

Fejsbuk dovodi u pitanje pravo EK na pristup hiljadama “nerelevantnih” dokumenata koja sadrže “veoma lične informacije”, potvrdila je kompanija.

Izvor upoznat sa pitanjem rekao je za EURACTIV.com da je Komisija zahtevala pristup dokumentima Fejsbuka koji sadrže više od 2.500 specifičnih fraza koje bi se koristile u pretrazi, uključujući veoma opšte ključne reči.

“Sa takvim kriterijumima bilo bi ustupljeno stotine hiljada dokumenata. Mnogi od njih bi otkrili lične i potpuno nebitne lične informacije”, naveo je taj izvor.

Od početka istrage 2019. godine Fejsbuk je Komisiji predao više od 300.000 dokumenata, ali američka kompanija navodi da bi davanje još hiljada dokumenata koje traži EK moglo da kompromituje osetljive lične podatke koje ne bi bile od koristi za istragu.

Prema rečima izvora, mnogi dokumenti koje zahteva Komisija uključuju medicinsku dokumentaciju zaposlenih, informacije o brizi o deci i podatke povezane s privatnim investicijama i osiguranjem.

Uprkos širokoj i osetljivoj prirodi opsega dokumenata, EURACTIV navodi da je Fejsbuk spreman da regulatornim telima EU pruži informacije koje traže, ali samo tako što bi im dao pristup takozvanim “sobama sa podacima”, koje predstavljaju bezbedno virtuelno okruženje gde se nalaze osetljivi ili poverljivi podaci koje ne mogu da kopiraju ili sačuvaju treća lica koja imaju pristup tim “sobama”.

Ipak, prema navodima dva izvora, Komisija je odbacila takav predlog i tražila da joj budu predate kopije dokumenata.

Fejsbuk je zbog toga odlučio da na zahtev Komisije podnese žalbu Opštem sudu EU 15. jula, tvrdeći da zahtevi prevazilaze nadležnosti istrage i da nisu srazmerni potrebama istrage.

“Izuzetno široka priroda zahteva Komisije znači da bi se od nas zahtevalo da predamo pretežno nerelevantna dokumenta koja nemaju nikakve veze sa istragama Komisije”, saoštio je 27. jula Tim Lemb, savetnik za konkurenciju u Fejsbuku.

“Smatramo da te zahteve treba da razmotre sudovi EU”, naveo je.

Portparol EK je saopštio da će to telo “braniti svoj slučaj na sudu” i da je u toku istraga “potencijalno nekonkurentnog ponašanja Fejsbuka”.

Izvor: EURACTIV.com

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare