Februarski Dan roze majica ili borba protiv vršnjačkog nasilja

NIŠ

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja pod nazivom „Dan roze majica“ obeležava se poslednje nedelje februara u osnovnim i srednjim školama, kao i u predškolskim ustanovama.

                            „U obrazovno-vaspitnim ustanovama širom Srbije, organizovane su preventivne aktivnosti na temu zaštite od nasilja i diskriminacije. Obeležavanje ovog dana ima za cilj promovisanje tolerancije, empatije, poštovanja različitosti, razvijanja saradnje i osnaživanje za nenasilno rešavanje konflikata. Važno je da svakoga dana ukazujemo na značaj prevencije i borbe protiv nasilja“, izjavio je ministar prosvete Branko Ružić.

                         On je podsetio i da je Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja donela niz mera koje podrazumevaju promenu podzakonskih i zakonskih akata, kako bi se dodatno unapredio sistem za prevenciju i reagovanje na nasilje.

                          Ministarstvo prosvete u saradnji sa Zavodom za unapređivanja obrazovanja i vaspitanja, povodom nedelje borbe protiv vršnjačkog nasilja,  na Nacionalnom obrazovnom portalu pozvalo je danas zaposlene u školama da učestvuju u realizaciji  akreditovane onlajn obuke  Primena priručnika Ka sigurnomi podsticajnom školskom okruženju.

                      Cilj obuke je da unaprede kapacitete ustanova obrazovanja i vaspitanja za primenu procedura u oblasti zaštite od nasilja i diskriminacije kao i da ponude resurse za preventivni rad.

                      Ministarstvo prosvete se ovom prilikom zahvaljuje i svim zaposlenima u sistemu obrazovanja i vaspitanja na njihovim naporima da kreiraju bezbedno i podsticajno okruženje za učenike  i stoga nastoji da im obezbedi  potrebnu podršku.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare