Fakultet sporta na putu da dobije novu zgradu

NIŠ

Zgrada koja se nalazi na prostoru između bazena ‘’Čair’’ i bivšeg sportskog dispanzera mogla bi da postane nova zgrada Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, ali pod uslovom da za to zeleno svetlo da i Ministarstvo prosvete. Prema rečima dekana ovog fakulteta profesora dr Milovana Bratića pozitivno rešenje se može očekivati budući da fakultet već ima projekat za tu zgradu, a resorno ministarstvo ga je uvrstilo u plan za narednu godinu. Na ovaj način bi se rešila dva problema. Fakultet sporta, koji je od samog osnivanja bez zgrade i uvek u ulozi podstanara, najpre pri Filozofskom fakultetu, a potom i Fakulteta zaštite na radu, dobio bi svoj dom, a zgrada koja već decenijama čeka vlasnika i gotovo da je ruinirana dobila bi konačnu namenu.

                 U prilog tome da je ova ideja na korak do realizacije govori i odgovor na odborničko pitanje koje se ticalo ove zgrade gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski na jednoj od sednica Skpštine grada Niša kada je kazala se zgrada nalazi u projektu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

             ‘’ Grad prepoznaje potrebu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja  da  konačno, posle mnogo godina, dobije svoju zgradu koja mu je prekopotrebna. Lokacija o kojoj se govori u potpunosti odgovara Fakultetu jer je u sastavu sportskog kompleksa ‘’Čair’’ koji studenti ovog fakulteta već koriste. Sve što je potrebano da grad uradi uradićemo u najkraćem roku jer nam je važno da Čair maksimalno oživimo uz već planiranu izgradnju stadiona’’- kazala je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

                  Dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu profesor dr Milovan Bratić potvrđuje da su sa predstavnicima Ministarstva prosvete imali sastanak u dva navrata po ovom pitanju.

                  ‘’Međusobne aktivnosti smo koordinarali tako što je Fakultet uradio idejno rešenje, idejni projekat za sportski deo fakulteta, salu i otvorene terene, a uradili smo i projekat za adaptaciju postojeće zgrade. KLER je uradio Urbanistički projekat za ceo kompleks. Sastancima  su prisustvovali i predstavnici Evropske investicione banke. Pošto je  prostor namenjen za sport, rekreaciju i zdrastvenu zaštitu potrebno je da se uradi prenamena i da pored toga bude i visoko obrazovanje’’- kaže dr Milovan Bratić i dodaje da je Ministarstvo projekat uvrstilo za narednu godinu.

                    Evropska investiciona banka će u okviru programa osnaživanja Visokog obrazovanja u Srbiji  finansirati izgradnju nekoliko fakulteta u Srbiji. Postojeći kreditni grant je oko 90 miliona evra.

                   Za adaptaciju i izgranju kompleksa Fakulteta sporta u Nišu, na osnovu projekta, potrebno je oko 6 miliona evra’’- dodaje Bratić.

                 Sledeći korak, koji je neophodan, je prenamena prostora koji mora da uradi Grad da bi mogli da pređemo na potpisivanje ugovora sa resornim Ministarstvom i Evropskom investicionom bankom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare