EVROPSKI PROGRES ZA GODINU DANA PODRŽAO VIŠE OD 80 PROJEKATA ZA RAZVOJ OPŠTINA

GADŽIN HAN

Upravni odbor Evropskog PROGRESa je na prvom godišnjem sastanku u načelu odobrio plan za realizaciju završnih radova na novom bloku bolnice u Vranju i izgradnju i opremanje zgrade za Urgentni centar u Novom Pazaru.

 

Ova dva projekta, za koje će Evropska Unija izdvojiti blizu 3,5 miliona evra ukoliko budu ispunjeni svi uslovi, doprineće poboljšanju kvaliteta zdravstvenih usluga za pola miliona stanovnika Pčinjskog i Kosovsko-pomoravskog okruga, odnosno Novog Pazara i okolnih opština.

Gadzin Han Evropski Progres 1

Tokom predstavljanja nаpredka koji je Progrаm ostvаrio tokom prve godine naglašeno je da su Evropska unija i Vlada Švajcarske obezbedile blizu 2,8 miliona evra za podršku 82 projekta u oblastima infrastrukture, konkurentnosti opština i dobrog upravljanja. Od juna 2014. godine sprovedeno je šest javnih poziva, a započeta su još tri, uključujući i poziv za podnošenje predloga projekata lokalne infrastrukture koji je raspisao Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije pri Ministarstvu finansija Vlade Republike Srbije (CFCU).

 

Branko Budimir, predsedavajući Upravnog odbora i pomoćnik direktorke Kancelarije za evropske integracije je pohvalio napredak koji je ostvaren tokom prve godine programa ali je ukazao na potrebu da lokalne samouprave ulože napore kako bi projekti ostvarili očekivani uticaj i bili održivi. Budimir je takođe izrazio očekivanje da će opštine pripremiti dovoljan broj kvalitetnih projekata kako bi iskoristile sredstva koja će im biti se na raspolaganju posredstvom Eropskog PROGRESa.

 

Kao jedan od ključnih rezultata navedena je i izgradnja zgrade dvojezičnog odeljenja subotičkog Ekonomskog fakulteta čije se otvaranje u Bujanovcu očekuje u oktobru 2015.

Osim izgradnje objekta, Program će promovisati i multietničku saradnju i obezbediti asistente nastavnicima srpskog, kao nematernjeg jezika, u školama u Preševu i Bujanovcu.

 

Evropski PROGRES, takođe, pruža tehničku podršku opštinama u pripremi programskih budžeta i planova kapitalnih inivesticija, razvoju mehanizama za rodnu ravnopravnost i inkluziju najranjivijih grupa. U okviru Programa organizovana je obuka o modalitetu ugovora Međunarodne federacije inženjera konsultanata (FIDIC) u svrhu podizanja kapaciteta opština da samostalno upravljaju infrastrukturnim projektima.

 

Rezimirajući zaključke diskusije koja je vođena tokom sastanka, Grem Tindal, meandžer Evropskog PROGRESa je rekao da postoji saglasnost da Program treba da intenzivira podršku malim i srednjim preduzećima, Romima, i mladima. Programe će takođe pokušati da odgovori na neke od predloga u oblasti infrastrukture, kao što je rad na zaštiti od poplava koje redovno pogađaju opštine na jugu i jugozapadu Srbije.

 

„Uspostavili smo dobru osnovu za uspešnu realizaciju, odobren je veliki broj projekata a razvoj novih projekata je već u toku,“ rekao je Tindal, napominjući da u drugoj godini očekuje veće učešće i odgovornost opština. „Česte političke promene na lokalu kao i nedostatak ekonomskih projekata koji su se pokazale kao velike prepreke u prethodnoj godini na duže staze moge bii da umanje efekte Programa.“

 

Tokom današnjeg, šestog sastanka, Upravni odbor je odobrio kriterijume za javne pozive za uvođenje standarda kvaliteta u mala i srednja preduzeća i za projekte zaštite geografskog porekla proizvoda. Obe inicijative, u ukupnoj vrednosti od 177.000 Evra za cilj imaju da poboljšaju konkurentnost opština obuhvaćenih Programom. Podrška uvođenju međunarodnih standarda kvaliteta radiće na razvoju potencijala za rast i bolji kvalitet prozivoda i usluga kroz uvođenje standarda u najmanje 30 malih i srednjih preduzeća odnosno poljoprivrednih zadruga. Projekti podrške zaštite geografskog porekla proizvoda će podržati da najmanje tri nova poljoprivredna proizvoda bude prijavljeno za zaštitu geografskog porekla ili geografske oznake.

 

Sastankom je predsedavala Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije a  prisustvovali su predstavnici ministarstava Republike Srbije, opština koje učestvuju u realizaciji Evropskog PROGRESa, predstavnici razvojnih agencija i projekata, civilnog društva, donatori – predstavnici Evropske unije i Vlade Švajcarske.

 

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržaće sa ukupno 24,46 miliona evra. Odobreni projekti imaće za cilj da ojačaju lokalnu administraciju, stvore povoljnu sredinu za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja socijalne inkluzije i politike zapošljavanja.

 

Opštine obuhvaćene Programom su – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare