„Evropske noći istraživača“

NIŠ

Ove godine trinaesta „Evropska noć istraživača“, pod sloganom „Ulice pod svetlom nauke“ biće održana 30. septembra i 1. oktobra, od 16 do 22 časa u Beogradu, Nišu, Kragujevacu, Inđiji, Pirotu, Pančevu, Čačku, Gornjem Milanovacu, Kruševcu, Trsteniku, Prijepolju, Novoj Varoši, Priboju, Leskovcu, Ranovcu, Kikindi, Šabacu, Petrovacu na Mlavi, Negotinu, Zaječaru, Jagodini, Ćupriji, Paraćinu, Svilajnacu, Despotovcu i Rekovcu.

                                Tim povodom u EU Niš biće održana konferencija za novinare na kojoj će govoriti prof. dr Aleksandra Pavlović, Prirodno-matematički fakultet u Nišu, Jelena Bogdanović, Narodni Muzej u Nišu, Marijana Stojanović Univerzitetska biblioteka”Nikola Tesla” i  Jelena Anđelković, Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Niš.

                               O neraskidivim vezama nauke i umetnosti, posetioci u Nišu će moći da saznaju na četiri lokacije, Delta Planet, Narodni muzej, Univerzitetska biblioteka “Nikola Tesla“ i Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

                                Ove godine tokom nedelje istraživača istražujemo graničenja, spajanja, prožimanja i sažimanja nauke i umetnosti, predstavlјajući naučna dostignuća kroz umetnost, ukazujući na to da su nauka i umetnost nezaobilazni deo svakodnevice.

                               Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa “HORIZON EUROPE” koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri. U ovogodišnju manifestaciju, koja se u Srbiji realizuje kroz dva projekta, uključeno je čak 26 gradova iz cele Srbije.

                          Projekat ReFocuS Art (The Road to Friday of Science and Art), čiji je koordinator Centar za promociju nauke, organizuje Evropsku noć istraživača u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institutom od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša  i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

                                Projekat SciencesCool koordiniše Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, a partner na projektu je Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare