Evropska unija uputila poziv za dodelu bespovratnih sredstava multietničkim opštinama

NIŠ

 

Evropska unija će u okviru Razvojnog programa EU PRO sa 400.000 evra podržati unapređenje socijalne kohezije u 32 programske lokalne samouprave, koje su po Zakonu o lokalnoj samoupravi nacionalno mešovite. Tim povodom je danas u hotelu New City u Nišu održana informativna sesija o javnom pozivu „Slažemo se“.

Cilj informativne sesije je da se organizacije civilnog društva koje su registrovane u multietničkim opštinama Jablaničkog, Niškog, Pirotskog i Topličkog okruga, Babušnici, Beloj Palanci, Bojniku, Dimitrovgradu, Doljevcu, Lebanu, Leskovcu, Medveđi, Merošini i Žitorađi, kao i predstavnici ovih lokalnih samouprava upoznaju sa kriterijumima poziva i načinom prijavljivanja.

Krajem oktobra je objavljen javni poziv za jačanje socijalne kohezije u 32 multietničke opštine i grada koji pokriva Program eu pro, razvojni program za veći region Srbije koji je finansijski podržan od strane Evropske unije . Ovo je prvi poziv koji se odnosi na jačanje socijalne kohezije, a do sada ih je bilo šest  koji su se odnosili na druge sfere života. Veči deo tih sredstava za koji su već raspisani pozivi je uglavnom raspoređen.

“ Poziv je upućen organizacijama civilnog društva i lokalnim samoupravama koje mogu aplicirati za ovaj poziv. Poziv je usmeren na bolju integraciju nacionalnih manjina, poboljšanje položaja ranjivih i marginalizovanih grupa i unapređenje multietničke saradnje”, objasnila je Biljana Kerić saradnica programa za socijalnu koheziju.

Može se aplicirati za dve vrste projekta . Prva grupa projekata su međuopštinski koji obezbeđuju od 15 do 30 hiljada eura. Druga grupa projekata su grantovi pojedinačnih opština i vrednost je od 10 do 15 hiljada evra. Grantovi se realizuju u vremenskom intervalu od osam do 12 meseci.

Četiri su glavne oblasti i podteme u kojima lokalne samouprave treba da prepoznaju prioritete i da ih prilagode svojim potrebama.

“ Teme su vezane za ciljeve ovog poziva a tiču se socio-ekonomskog unapređenja položaja ranjivih grupa i nacionalnih manjina.

Pojedinci, republičke institucije , kako je objasnika Biljana Kerić  ne mogu aplicirati za ova sredstva već isključivo lokalne samouprave i organizacije civilnog društva ( udruženja, zadruge, organizacije) apliciraju za nepovratna sredstva.

“ Ovim pozivom se omogućava da građani i građanke ovih opština reše neke urgentne probleme koji se tiču na primer socijalne zaštite, pristup obrazovanju, zdravstvu , da pomognu ekonomskom osnaživanju najugroženijih delova stanovništva”.

Ovaj program je prisutan na jugu Srbije desetak godina i do sada je bilo nekoliko poziva ovog tipa.

“Imali smo veliki broj projekata koji su realizovani u ovim opštinama i uticaji tih projekata se vidi i danas . Oni su pomogli ljudima da nađu zaposlenje , što je najbitniji faktor  i nešto što najviše znači ljudima. Različite su teme – od razvoja ruralnih oblasti , zapošljenja, prisup uslugama socijalne zaštite  i slično”, kazala je Biljana Kerić.

Lokalne samouprave su se do sada javljale uglavnom radi finansiranja infrastrukturnih projekata.  

“ Tu smo najveći deo sredstava iskoristili , u toku je potpisivanje ugovora. Praksa u okviru ovog programa , za jačanje socijalne kohezije i inkluzije, do sada je bila praksa da smo sva sredsva iskoristili, jer smo imali kvalitetne projekte. ”, kaže Kerić.

Poziv je otvoren do 5. decembra 2018. godine, a 32 lokalne samouprave i njihove institucije, kao i organizacije civilnog društva registrovane u ovim opštinama i gradovima mogu da konkurišu sa projektima koji će doprineti poboljšanju društveno-ekonomskog položaja ranjivih i marginalizovanih grupa, boljoj integraciji nacionalnih manjina i unapređenju međuetničkih odnosa.

Poziv za dostavljanje predloga projekata za jačanje socijalne kohezije u multietničkim opštinama, dok se prijavljivanje za učešće na informativnim sesijama vrši putem mejla: biljanak@unops.org.

Karolina Stamenković iz Babušnice predstavnik je Udruženja Lužničke rukotvorine i zadruge “Darovi Lužnice”. Na sesiju je došla da se upozna sa konkretnim pozivom jer je do sada već koristila sredstva iz programa EU PRO-a.

“ Mi sarađujemo od 2014. Godine i tada smo dobili prva sredstva za uslugu pomoć u kući za stare. Dobili smo sredstva za licenciranje naših gerontodomaćica.  Naredne godine smo uz pomoć EU progresa licencirali za tu uslugu. Pre dve godine smo dobili sredstva za pokretanje orhanske proizvodnje i za pet plastenika , podelili ženama sa invaliditetom i ženama iz siromašnih porodica “, kaže Karolina Stamenković.

Osim juga Srbije ovaj program se realizuje i u drugim sredinama.

“Aktivnosti, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije”, objašnjavaju organizatori skupa.

Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare