Bolji dani za Amerikanski dom koji je u Vranju sagrađen pre jednog veka

VRANJE

 

Generalni direktor organizacije „Spirit od America“ Džim Hejk i članovi delegacije u kojoj su bili diplomate i vojnici Sjedinjenih Američkih država razgovarli su sa prvim čovekom Vranja dr Slobodanom Milenkovićem. Sastanku je prisustvovao i komandant 4. brigade Kopnene vojske Srbije general Slobodan Stopa sa saradnicima.

 

Cilj ovog susreta je bio da se sagleda stanje Amerikanskog doma u Vranju i u saradnji sa Vojskom Srbije procene mogućnosti renoviranja ovog objekta, koji je sagrađen pre jednog veka.

 

„Grad je spreman da pruži svu logističku podršku za realizaciju projekta obnove Amerikanskog doma. Na tom prostoru predviđena je izgradnja objekta sa javnom namenom, a namera gradske vlasti je da budući objekat nastavi rad u socijalnoj sferi“, rekao je gradonačelnik Vranja.

On se zahvalio gostima što za veoma kratko vreme drugi put gostuju u Vranju što je dokaz iskrene želje da sarađuju.

Direktor Hejk smatra da je veoma važno raditi na jačanju saradnje dve zemlje, a naručito u onom delu koji ima istorijsku povezanost.

On je podsetio na značaj svega što je dosad urađeno na poboljšanju sveukupnih uslova za život u gradu, poput donacije mobilne opreme vatrogasno-spasilačkoj jedinici i rekonstrukcije krova Američkog kutka.

Vojni ataše major Rob Hamilton rekao je da ga unapred raduje mogućnost obnove Amerikanskog doma, a da će još jedna pomoć lokalnoj zajednici uslediti već narednog dana kada počinju radovi na uređenju fiskulturne sale Vatrogasnog doma.

„Spirit of America“, uz velikodušnost američkog naroda obezbedila je potreban materijal. Najveću korist imaće srpska, romska i albanska deca koja će dobiti  adekvatan prostor za treniranje i vežbanje“, istakao je Hamilton.

Kako se čulo na sastanku, o značaju i zalaganju na jačanju saradnje dva naroda govori činjenica da je jedino Srbiji, dodeljen lični predstavnik udruženja „Spirit od America“.

Nakon sastanka domaćini i gosti  su obišli zgradu Amerikanskog doma, koji je formiran na inicijativu Jelene Lozanić i njenog muža Džona Frotingama.

Dom je izgrađen 1918. godine za decu, ratnu siročad. Iako je u međuvremenu korišćen kao internat i privremeni smeštaj beskućnicima i danas ga ljudi zovu Amerikanski dom.

Kroz dom u Vranju je prošlo oko 600 dece, bio je internacionalan. Zatvoren 1934. godine.

Amerikanac Frotingam je u Vranju izgradio dve zgrade. Na mestu Amerikanskog doma bila je upravna zgrada, a prva upravnica bila je Amerikanka Helen King.

Druga zgrada, u kojoj su deca bila smeštena, nalazila se na lokaciji današnjeg Doma zdravlja.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare