Evropska unija i Sjedinjene Američke Države zabrinute su povodom i dalje napete situacije na severu Kosova

 Vedant Patel, prvi zamenik portparola Državnog sekretarijata SAD i Nabila Masrali, portparolka visokog predstavnika EU, saopštili su danas da su “Evropska unija i Sjedinjene Američke Države zabrinute povodom i dalje napete situacije na severu Kosova”.

“Pozivamo sve na maksimalnu uzdržanost, da hitno preduzmu mere za bezuslovnu deeskalaciju situacije i da se uzdrže od provokacija, pretnji i zastrašivanja.

Radimo sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem na pronalaženju političkog rešenja kako bismo smirili tenzije i dogovorili put dalje u interesu stabilnosti, bezbednosti i dobrobiti svih lokalnih zajednica.

Pozdravljamo uveravanja rukovodstva Kosova da ne postoje spiskovi građana kosovskih Srba koji će biti hapšeni ili procesuirani zbog mirnih protesta/barikada. Istovremeno, vladavina prava se mora poštovati, a svaki vid nasilja je neprihvatljiv i neće se tolerisati.

Sjedinjene Američke Države će podržati rad Evropske unije preko njene Misije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX). EULEX u skladu sa svojim mandatom će nastaviti da pažljivo prati sve istrage i naknadne postupke u cilju promovisanja poštovanja ljudskih prava. Ovo uključuje, posebno garancije pravičnog suđenja, kao i zaštitu i jednako postupanje prema pripadnicima nevećinskih zajednica na Kosovu.

Takođe očekujemo da Kosovo i Srbija nastave da rade na podsticanju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana.

Sve obaveze iz Dijaloga moraju se u potpunosti sprovesti bez odlaganja”, navode ovo dvoje visokih zvaničnika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare