Evropska škola bez granica

LESKOVAC

U Tehničkoj školi „Rade Metalac“ danas je predstavljen projekat „Evropska škola bez granica“ koji se odnosi na prevazilaženje predrasuda kod srednjoškolaca u Jablaničkom okrugu koji smatraju da će ulaskom u EU izgubiti nacionalni i kulturni identitet.

Projekat partnerski realizuju Evropski pokret u Srbiji – Leskovac i TŠ „Rade Metalac“ sa kojom imaju dugogodišnju saradnju, uz finansijsku podršku Ministarstva za evropske integracije u iznosu od 705.000 dinara.

„Projektom će biti obuhvaćene sve šest opštine u Jablaničkom okrugu, a planirano je ukupno 5 radionica, na kojima će učestvovati 100 mladih“, rekao je projekt menadžer Srdjan Dimitrijević iz EPuS-a tokom današnje konferencije za novinare i dodao da bi ljudi trebalo da shvate da ulaskom u EU oni neće izgubiti ni svoju tradiciju ni religiju, kao što to nije izgubila ni Bugarska, ni Grčka, ni Rumunija. Sve su one pravoslavne zemlje, ali i članice Evropske unije, kaže Dimitrijević.

Suzana Dimitrijević, generalni sekretar EpuS-a Leskovac, navela je da su rezultati istraživanja koje je EPuS sproveo pokazali da predrasude, povodom ulaska u EU, imaju najviše mladi odnosno srednjoškolci, zbog čega oni i predstavljaju ciljnu grupu projekta.

Na projektu, sa učenicima srednjih škola će raditi psiholog Ivana Stanković, saradnica za problematiku predrasuda i Suzana Stanković Ilić, saradnica za problematiku identiteta.

Realizacija projekta bi trebalo da bude dovršena do novembra ove godine.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Koala
Koala
6 godine pre

Nije tu mrznja vec cista istina sa ulaskom u EU gubis i kulturu i naciju sve gubis jezik vremenom ce ostat samo velike sa svojim imenom ove manje zeblje izbrisace granice i bice Evropljani posebno ce to da urade pravoslavnim zemljama toje na planu od pdad Berlina kadsu vidili staje bilo e ajdemo sad ovako i koje su prve zemlje osnovale EU i sve vam je jasno