Evropska radiodifuzna unija osudila upad u RTS

BERN

Evropska radiodifuzna unija (EBU) osudila je nasilan upad učesnika protesta „1 od 5 miliona“ u zgradu Radio-televizije Srbije, koja je njena članica, i poručila da se „snažno protivi“ nasilnom zastrašivanju medijskih organizacija.

U saopštenju objavljenom na svom sajtu, EBU ističe da je zabrinuta pošto su demonstranti upali u sedište RTS-a i tražili da im se dozvoli da se obrate javnosti tako što će se uključiti uživo u program.

„Snažno se protivimo akcijama nasilnog zastrašivanja medijskih organizacija i pozivamo sve strane u Srbiji da se uključe u konstruktivan i inkluzivan dijalog, koji podržava nezavisnost i pluralizam nacionalnog javnog medijskog servisa u zemlji“, navodi EBU.

Nasilan upad demonstranata u zgradu Javnog medijskog servisa Srbije prethodno su osudile Međunarodna federacija novinara i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ), zahtevajući od svih strana da poštuju nezavisnost uređivačke politke RTS-a.

U zajedničkom saopštenju objavljenom na sajtovima IFJ i EFJ, navodi se da je „grupa od oko 100 antivladinih demonstranata upala u zgradu RTS-a u subotu zahtevajući uživo uključenje u program“.

U saopštenju se podseća da su demonstranti potisnuti iz zgrade RTS-a posle intervencije policije.

„Bio je to prvi put posle 20 godina da su demonstranti napali sedište srpskog Javnog servisa. Prema navodima Udruženja novinara Srbije (UNS), demonstranti su napali i pretili novinarima. Međutim, i uz sve napetosti, niko nije povređen u incidentu“, navodi se u saopštenju.

„Demonstranti su od mene tražili da se emituje poseban program kako bi mogli da izraze svoje zahteve i pitali su me da pozovem svoje nadređene. Nazvao sam ih i rekli su mi istu stvar koju sam ja već objasnio demonstrantima: “To nije moguće“. Zatražili smo od njih da dobrovoljno napuste zgradu, ali su oni odbili. Policija je morala da ih potisne napolje. Neki od njih pružali su otpor, pa je policija morala da koristi silu. Nije bilo teških batina“, rekao je za IFJ Zoran Stanojević, član UNS-a i urednik na RTS-u koji je bio tu za vreme upada.

Dodao je da novinari nisu mogli da rade dok je zgrada bila pod opsadom, a urednici i novinari zaključani u redakcijama.

„Bilo je štete, slomljenih vrata i prozora, ali je bilo jasno da uništavanje zgrade nije bio cilj demonstranata, niko od zaposlenih nije povređen. Nakon što su otišli, nastavili smo da radimo“, istakao je Stanojević.

Generalni sekretar IFJ-a Entoni Belendžer rekao je da je upad u prostorije bilo kog medija nedopustiv u demokratskim društvima.

„Pozivamo sve strane, uključujući i državu, da zaštite uređivačku nezavisnost RTS-a. Srpsko društvu zaslužuje nezavisan Javni servis“, napomenuo je Belendžer.

Generalni sekretar EFJ Rikardo Gutijeres ocenio je da je Srbiji potreban novi zakon o medijima kojim bi bila garantovana potpuna nezavisnost menadžmenta i finansiranja javnog servisa.

„Novinari državne televizije moraju da budu zaštićeni, kako od bilo kakvog mešanja vlade u njihov rad, tako i od mešanja bilo koga drugoga“, smatra Gutjeres.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare