Evropska i srpska kulturna baština

NIŠ-LESKOVAC

                            Narodna biblioteka „Radoje Domanović“  u Leskovcu i EU info kutak Niš  organizuju akademsko predavanje, pod nazivom „Evropska i srpska kulturna baština“, koje će održati docent  dr Jelena Petković. Događaj će biti održan 11. oktobra od 17 sati u Narodnoj biblioteci u Leskovcu – Bulevar oslobođenja 61. 

                              Na predavanju će se govoriti o karakteristikama evropske i srpske kulture i tradicije, o tome da li su tradicije prepreka ili podsticaj društvenih promena, (dis)kontinuitetu razvoja naše kulture, životu u multikulturalnom društvu, izazovima globalnog društva.

                                Akademska predavanja su jedna od aktivnosti koje EU info kutak Niš tradicionalno organizuje. Ideja je da se važne i zanimljive teme približe građanima i „izmeste“ iz akademskih krugova. Svi predavači u okviru akademskih predavanja su univerzitetski profesori.

                                 Ovom prilikom, u Biblioteci u Leskovcu biće otvorena izložba „Pozdravi iz Srbije“, koju su pripremili Delegacija EU u Srbiji i EU info mreža, o mestima kulturnog nasleđa u Srbiji. Izložba obuhvata devet lokaliteta koji su podržani ili obnovljeni sredstvima EU: Tvrđava u Baču, Jugoslovenska kinoteka u Beogradu, Rajkova pećina kod Majdanpeka, Tvrđava u Pirotu, Crkva brvnara na Zlatiboru, Golubačka tvrđava, Rajačke pimnice, Sinagoga u Subotici i Feliks Romulijana kod Zaječara.

                          Dr Jelena Petković je docent na Departmanu za sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, gde je završila osnovne, magistarske i doktorske studije sociologije. Učestvuje u izvođenju nastave na svim nivoima akademskih studija sociologije u okviru više obaveznih i izbornih predmeta. Svoju profesionalnu pažnju i naučno-istraživačko interesovanje orijentiše ka problemima iz oblasti sociologije kulture, sociokulturne antropologije, kulturologije, sociologije grada. Koautor je monografije nacionalnog značaja, objavila je više od tridesetak autorskih i koautorskih naučnih i stručnih radova u naučnim časopisima, kao i u zbornicima nacionalnog i međunarodnog značaja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare