Evroposlanici upozoravaju na lajmsku bolest  

BRISEL

(EurActiv)
Evroposlanici su pozvali EU da utvrdi smernice o lajmskoj bolesti koju prenosi krpelji a koja se teško dijagnostifikuje. Svest o lajmskoj bolesti na evropskom nivou je nezadovoljavajuća, da li zbog neefikasne dijagnoze, nedovoljno dobrog lečenja ili ignorisanja obima bolesti u EU, ocenili su evroposlanici upozoravajući da od lajmske borelioze godišnje oboli više stotina hiljada Evropljana.

Članovi Odbora Evropskog parlamenta za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane (ENVI) jednoglasno su 10. septembra usvojili rezoluciju kojom pozivaju Brisel da preduzme mere oko lajmske bolesti. O tome će se glasati na plenarnoj sednici između 1. i 4. oktobra, piše Euraktiv Francuska.

Lajmska bolest se teško dijagnostifikuje, posebno zbog toga što su simptomi često subjektivni, npr.  glavobolja ili zaboravnost. Pored toga, testiranja na bolest su još daleko od operativnih.

S obzirom na sve to, procenjeni broj obolelih od između 650.000 i 850.000 Evropljana godišnje mora se uzeti uslovno.

“Ideja naše rezolucije o lajmskoj bolesti je da bolje razumemo koliki je broj obolelih u Evropi”, rekla je francuska evroposlanica Mišel Rivasi, jedan od autora izveštaja. “Zato tražimo od Evropske komisije da objavi ‘smernice’ o tom pitanju”, dodala je ona.

Uzork lajmske bolesti je bakterija Borelija burgdorferi (Borrelia). Ljudima je prenosi krpelj, koji je nosilac tih bakterija, i stopa obolelih zabrinjavajuće brzo raste.

“Znamo da su širenje krpelja i povećani broj ujeda direktno odgovorni za oboljevanje od lajmske bolesti u Evropi”, rekla je u debati u ENVI evroposlanica Silvi Godin.

Evroposlanici traže i da lajmska bolest bude uklučena na EU listu infektivnih bolesti, što trenuto nije slučaj.

Takođe traže da lajmska bolest bude prepoznata kao profesionalna bolest poljoprivrednika, šumara i drugih profesija koje rade napolju, poput geologa, biologa i arheologa.

“Ne postoji evropski konsenzus o tretmanu, dijagnostifikovanju i otkrivanju lajmske bolesti”, ističe se u rezoluciji.

“Od zemlje do zemlje dijagnostifikovanje i tretman se veoma razlikuju pa su neki oboleli primorani na neku vrstu ‘lutanja za terapijom’ širom Evrope kako bi se našlo pravo rešenje za njihovu infekciju”, pojasnila je Rivasi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare