Evropa sve naseljenija, stanovništvo se seli sa istoka na zapad

BEČ

Stanovništvo zapadne Evrope znatno raste zbog migracija i doseljavanja ali zato istočna Evropa ima problem s demografijom zbog odlaska građana, piše Jutarnji list.

Na dva suprotstavljena kraja nalaze su Irska s rastom od 36 posto, pre svega zahvaljujući prirodnom demografskom razvoju, i Bosna i Hercegovina s najvećim smanjenjem stanovništva od 22 posto, prouzrokovanim emigracijom. I Hrvatska je među “gubitnicima”, jer tako živi 13 posto manje ljudi nego 1990. godine, prenosi Jutarnj list.

Države s najvećim rastom stanovništva su Švajcarska, sa 26 posto, uglavnom zbog useljavanja, Norveška sa 24 posto, podjednako zahvaljujući natalitetu kao i imigraciji, Španija sa 20 posto, zbog imigracije, Francuska sa 18 posto (manje imigracija, više natalitet) i Švedska sa 17 posto (pretežno zahvaljujući imigraciji).

Na drugoj strani, u čitavoj postkomunističkoj Evropi broj stanovnika narastao je samo u Sloveniji i Slovačkoj, i to za svega tri posto.

Najgora situacija je u Bugarskoj, Letoniji, Litvaniji, Moldaviji, BiH i Kosovu, u kojima je, posle 1990. godine, broj stanovnika opao za više od 20 posto.

Ovo su rezultati istraživanja austrijskih demografa koji navode da nema nagoveštaja promene trendova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare