Evropa izgubila bilion dolara zbog odustajanja od ruskog gasa

NJUJORK

Odustajanje od ruskog gasa zbog situacije u Ukrajini Evropu je već koštalo oko 1.000 milijardi dolara, obajvio je Blumberg, pozivajući se na sopstvene proračune.

Prema njihovim proračunima, toliki gubici su posledica velikog povećanja cene struje za evropske kompanije i potrošače, a američka agencija predviđa da je to samo početak najveće energetske krize poslednjih decenija, prenosi Tass.

Posle zimskog perioda skladišta gasa u Evropi će biti ispražnjena, a s obzirom da su isporuke ruskog gasa svedene na minimum, biće ih teško napuniti za narednu zimu, navodi Blumberg. 

Kako navodi ta agencija, napeta situacija sa isporukama tečnog prirodnog gasa Evropi trajaće najmanje do 2026. godine, kada će Katar i SAD moći dovoljno da povećaju proizvodnju tog energenta.

Trka Evropske unije da popuni rezerve prirodnog gasa je već počela, rekao je Blumbergu analitičar Skandinavske enskilde banke Bjarne Šildrop, koji smatra da će povoljni uslovi za prodavce gasa potrajati najmanje još 12 meseci.

Analitičari Blumberga smatraju da će se Evropa suočiti sa oštrim ekonomskim padom, ali ne i sa recesijom, ako cene prirodnog gasa u Evropskoj uniji ponovo porastu na 210 evra po megavat-satu.

Ministri energetike članica EU u četvrtak na sastanku u Briselu nisu mogli da se dogovore oko uvođenja gornje granice cene gasa, a iz Brisela je najavljeno da bi odluka o tome morala da se usvoji na današnjem sutrašnjem sastanku, prenosi FoNet.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare