Eurobarometar: Za 74 posto građana Srbije ekonomska situacija u zemlji je loša

BRISEL-BEOGRAD

(Agencije)

Pozitivnu sliku o Evropskoj uniji ima 39 posto građana Srbije, za dva procenta manje nego na jesen 2017.
Više od polovine građana Srbije smatra da je finansijska situacija njihovog domaćinstva lošaMilorad Vesić

Tri četvrtine građana Srbije smatra da je ekonomska situacija u zemlji loša i većina ne misli da će se stanje promeniti za godinu dana, pokazuje najnovije istraživanje Eurobarometar.

Pozitivnu sliku o Evropskoj uniji ima 39 odsto građana Srbije, za dva procentna poena manje nego u prethodnom istraživanju na jesen 2017, negativnu 22 odsto, a neutralnu 37 odsto, isto kao i u članicama EU.

Najbolje mišljenje o EU imaju mladi od 15 do 24 godine, posebno studenti, pokazao je novi Eurobarometar.

U tom istaživanju, sprovedenom od 17. do 28. marta, učestvovalo je 33.130 ljudi iz članica EU i zemalja kandidata.

Negativno mišljenje o nacionalnoj ekonomiji ima 74 odsto gradjana Srbije, četiri procentna poena manje nego u prethodnom istraživanju, a pozitivno mišljenje ima 24 odsto, za četiri procentna poena više.

Nezaposlenost najveći izazov

Više od polovine građana Srbije (57 odsto) smatra da je finansijska situacija njihovog domaćinstva loša, a 38 odsto da je dobra.

Prema rezultatima istraživanja, 29 odsto stanovnika veruje da će se ekonomska situacija poboljšati tokom naredne godine, isto kao i u prethodnom istraživanju, 26 odsto, jedan procentni poen manje, smatra da će se pogoršati, a najviše je onih (42 odsto) koji ne misle da će se stanje promeniti.

Takođe je najviše onih koji ne misle da će se promeniti ekonomska situacija u Evropi (34 odsto), dok je 29 odsto optimistično, a 18 odsto pesimstično.

U pogledu stepena zaposlenosti u Srbiji, malo je više onih koji veruju da će se situacija poboljšati (31 u odnosu na 28 odsto), dok 36 odsto ispitanika smatra da neće biti većih promena.

Najveći izazovi s kojima se Srbija suočava su nezaposlenost, smatra 43 odsto ispitanika, zatim ekonomska situacija (38), inflacija i rast troškova života (22), kriminal (21) i zdravstveno i socijalno osiguranje i javni dug (13).

Nepovjerenje u institucije i EU

Najveći problemi s kojima se lično suočavaju su finansijska situacija njihovog domaćinstva, inflacija, uslovi života i nezaposlenost.

Rezultati Eurobarometra pokazuju da građani Srbije nemaju veliko poverenje u nacionalne institucije ni u EU.

Vlada Srbije uživa poverenje 44 odsto građana, a parlament 33 odsto, dok je nepoverenje prema tim institucijama iskazalo 49, odnosno 60 odsto ispitanika. Poverenje u EU ima 36 odsto građana, za jedan procentni poen manje nego s jeseni prošle godine, a 48 odsto nema poverenja.

Na pitanje šta EU znači za njih lično, najviše ispitanika u Srbiji (38 odsto), ali i u članicama EU (52 odsto), odgovorilo je sloboda putovanja, studiranja i rada bilo gde u Uniji, zatim ekonomski prosperitet (31), gubitak kulturnog identiteta (23) i mir (20).

(Fotografija iz arhive JUGpressa)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare