EUobserver: U EU se raspravlja o suspenziji bezviznog režima za Srbiju i Albaniju

Migrants at the Lampedusa registration hotspot

BRISEL

Nezakonit boravak i neosnovani zahtevi za azil građana Zapadnog Balkana, kao i Moldavije, Gruzije i Ukrajine, pokrenuli su u Briselu raspravu o suspenziji bezviznog putovanja u Evropsku uniju, piše 29. septembra portal EUObserver.

Prema internom dokumentu EU, u koji je portal imao uvid, Srbija i Albanija su svrstane među 10 najproblematičnijih zemalja kada je u pitanju poštovanje bezviznog režima zbog čega Nemačka smatra da bi Evropska komisija trebalo da podseti da je pokretanje mehanizma za suspenziju bezviznog režima relana opcija.

“U slučaju malog ili nikakvog napretka trećih zemalja, Evropska komisija bi trebalo, prema našem mišljenju, da naglasi da je pokretanje Mehanizma za suspenziju viza realna opcija”, navela je nemačka delegacija u dokumentu.

Prema zvaničnim podacima Nemačke o kršenju zakona o strancima 2020. godine, Albanija je na drugom mestu, Ukrajina na petom, Srbija na sedmom, Moldavija na devetom i Gruzija na 10. mestu.

“Nezadovoljstvo se izgleda nakuplja u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji, u trenutku šire rasprave o zaustavljanju navodne zloupotrebe”, navodi briselski portal.

Vize za boravak u zemljama EU do 90 dana ukinute su za građane Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije u decembru 2009, za građane Albanije i Bosne i Hercegovine 2010, Moldavije 2014, a Gruzije i Ukrajine 2017.

Evropska komisija smatra da je bezvizno putovanje “značajno postignuće” u odnosima EU i Zapadnog Balkana i zemalja Istočnog partnerstva.

“Ali nisu svi srećni, pošto se o pretnji takozvanog ‘Mehanizma za suspenziju viza’ sada aktivno raspravlja”, navodi EUobserver.

Ponovno uvođenje viza moguće je u slučaju povećanja nezakonitih boravaka za više od 50%, ili ako je niska stopa prihvatanja zahteva za azil.

Zemljama koje odbijaju da prime nazad svoje državljane takođe mogu biti vraćene vize.

U Nemačkoj je registrovan veliki porast “prekršaja neovlašćenog boravka” iz Albanije, Moldavije i Ukrajine, uprkos ukupnom padu prošle godine zbog pandemije.

Tokom protekla tri meseca broj zahteva za azil građana Gruzije povećan je za 51% u odnosu na isti period 2019.

Iz Moldavije je registrovan skok od 429% u periodu od juna do avgusta 2021. u poređenju s istim periodom 2019.

Italija je iznela slične komentare o Moldaviji, ukazujući da mreže za trgovinu ljudima koje deluju u “susednim zemljama” zloupotrebljavaju putovanje bez viza.

Rim je predložio da se Moldaviji ukine bezvizni režim “u slučaju nedovoljnog napretka”.

“Francuska je takođe nezadovoljna Albanijom i Gruzijom i ostaje oprezna prema Srbima”, navodi EUobserver.

Češka je navela da je imala veliki broj neosnovanih zahteva za azil građana Gruzije, Moldavije i Ukrajine.

Ukupan broj državljana iz zemalja za koje važi bezvizni režim činili su 47,4% svih podnosilaca zahteva za azil 2021, više nego 2016. kada je taj udeo bio 38,5%, istakla je Češka u dokumentu.

Belgija je ukazala na “alarmantno povećanje” broja podnosilaca zahteva za azil iz Moldavije 2021. godine

“Takođe imamo relativno velike brojeve iz Severne Makedonije, ali to bi mogao da bude privremeni ‘letnji fenomen'”, navela je belgijska delegacija.

Holandija je prva i jedina članica EU koja je do sada tražila suspenziju bezviznog režima. Njen zahtev je bio usmeren protiv Albanije 2019, ali ga je Evropska komisija odbacila, dodaje EUobserver.

Izvor: EUobserver

Foto: European commission

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare