Euleks i Kosovska policija formirali bazu podataka o ratnim zločinima i nestalima

PRIŠTINA

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS) i Kosovska policija formirale su bazu podataka koja olakšava istragu ratnih zločina i prisilnih nestanaka, saopštio je danas EULEKS.

Ta baza omogućava istražiteljima da organizuju veliku količinu podataka, istraže složene i međusobno povezane slučajeve ratnih zločina i uspešno ih pripreme za krivično gonjenje, navodi se u saopštenju.

Jedan od glavnih izazova za Kosovsku policiju nakon završetka procesa primopredaje je nedostatak baze podataka za skladištenje, digitalizaciju, povezivanje i analizu velike količine informacija sadržanih u mnogim spisima predmeta koje je EULEKS predao Kosovskoj policiji 2018. godine po isteku izvršnog mandata Misije.

“Baza podataka pomoći će u upravljanju velikom količinom podataka, kao što su izjave svedoka, forenzički dokazi i detaljne informacije o datumima i mestima zločina, pomažući istražiteljima da identifikuju osumnjičene i povežu ih sa određenim događajima”, rekao je analitičar EULEKS za ratne zločine, koji je pomogao u razvoju baze podataka Roland Burgsteiner.

Prema njegovim rečima, baza podataka već uključuje oko 400 predmeta ratnih zločina, koji su skenirani i učitani nakon što je EULEKS predao te slučajeve Kosovskoj policiji 2018. godine.

Kako se navodi, EULEKS je osmislio i prilagođene kurseve obuke za oko 20 istražitelja kosovske policije čiji je cilj da pomognu Jedinici za istragu ratnih zločin

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare