EU Resurs centar – Mentorska i finansijska podrška organizacijama i neformalnim grupama

NIŠ


Beogradska otvorena škola, uz podršku Delegacije Evropske unije, razgovarala sa predstavnicima civilnog društva u Nišu i upoznala ih sa projektom „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ (EURC)

Nedavno predstavljeni projekat „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ (EURC), koji podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji, a sprovodi Beogradska otvorena škola sa partnerima , predstavlja četvorogodišnju inicijativu koja će omogućiti umrežavanje organizacija, jačanje njihovih kapaciteta i kreiranje podsticajnog okruženja za civilno društvo, medije i neformalne grupe.
Nakon Beograda i Novog Sada, najveći broj organizacija civilnog društva registrovan je na teritoriji Niša – njih 1.289. Zbog toga će, pored nacionalnog resursnog centra u Beogradu, jedan od regionalnih centara biti upravo u Nišu. Predstavnici projekta EURC saradnju sa organizacijam iz našeg regiona otpočeli su predstavljanjem mehanizama podrške i otvorenom diskusijom sa ciljem da se upoznaju sa konkretnim potrebama civilnog društva kao aktivnog učesnika u procesu integracije Srbije u EU.
„Projekat EURC je osmišljen kao mehanizam podrške civilnom društvu, usmerenom na proces reformisanja i predstavljanja rešenja i politika koje unapređuju društvo u kome živimo. Podrška u okviru projekta je konkretna i dostupna organizacijama i neformalnim inicijativama iz svih krajeva Srbije“, izjavila je Bojana Džulović, menadžerka projekta EURC za civilno društvo u Srbiji.
„Za ENECA je velika čast ali još veća odgovornost što će u naredne četiri godine biti regionalni EU Resurs centar za organizacije civilnog društva iz južne, i istočne Srbije. Imamo zadatak da budemo inkubator za rast i razvoj nevladinog sektora u ovom delu Srbije i to kroz treninge, mentoring ali i direktnu finansijsku podršku za organizacije, neformalne grupe i organizacije civilnog društva koje će imati ulogu posredničkih organizacija. Imajući u vidu našu ekspertizu i veliko iskustvo koje smo stekli u prethodnih 18 godina, na nacionalnom nivou pomoći ćemo organizacijama koje se bave politikom konkurencije, zaštitom potrošača i ekonomskim razvojem da kreiraju Strategije i Akcione planove kao i da krenu u aktivno javno zagovaranje. Sigurni smo da ćemo zajedno sa Beogradskom otvorenom školom i ostalim partnerima uspeti da napravimo značajan iskorak i kreiramo povoljno okruženje za organizacije civilnog društva koje predstavljaju ključni sektor i faktor za poboljšanje života građana“ izjavio je Milivoje Jovanović, ENECA.
Na sastanku u Nišu istaknuto je i da će prvi grantovi u okviru projekta biti dostupni od 15. maja. Sve informacije možete potražiti na sajtu www.euresurscentar.bos.rs.
Tokom četiri godine trajanja, projekat će osnažiti najmanje 300 organizacija civilnog društva i 280 neformalnih grupa i omogućiti im da doprinesu sprovođenju i praćenju reformi u procesu pridruživanja Srbije EU. Podrška civilnom društvu podrazumevaće ne samo program finansijske podrške, već i program jačanja internih kapaciteta kroz treninge i individualna mentorstva.


“EU Resurs centar za civilno društvu u Srbiji” (EURC) okuplja i podržava civilno društvo i neformalne grupe građana uključene u proces približavanja Srbije Evropskoj uniji. Okuplja više od 500 organizacija u sklopu regionalnih i ekspertskih resurs centara u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Užicu, Boru i Jagodini. Rad EU Resurs centra za civilno društvo u Srbiji podržava Evropska unija koja je do sada uložila više od 60 miliona evra za podršku razvoju civilnog društva u Srbiji.”(kraj) RC/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare