EU PODRŽALA PRVO SOCIJALNO PREDUZEĆE U JABLANIČKOM OKRUGU

 

LEBANE

 

Danas je u Lebanu pušten pogon za proizvodnju domaće zimnice čime je i zvanično počelo sa radom prvo socijalno preduzeće u Jablaničkom regionu.

 

Pogon je otvoren u okviru projekata „Socijalno preduzetništvo za socijalno odgovorno društvo“ koji su zajedno realizovali Udruženje žena „Ruža“ i opština Lebane uz finansijsku podršku Evropske unije, Vlade Švajcarske i Vlade Republike Srbije preko programa Evropski PROGRES. Podrškom u iznosu od 19,450 evra, renovirane su i kompletno opremeljene prostorije za proizodnju hrane a zaposleni su obučeni za proces proizvodnje domaće zimnice. Novootvoreno preduzeće je obezbedilo stalan posao za pet i privremen angažman za tri žene pripadnice najugroženijih socijalnih grupa sa teritorije opštine Lebane, a deo ostvarenog ostvarenog profita će biti uloženo u unapređenje socijalnih usluga u opštini Lebane.

 

Ovo preduzeće je naša šansa da umesto privremenih i povremenih poslova obezbedimo ženama stalno zaposlenje. Ali preduzeće koje danas otvaramo nije samo za nas i nije samo za trenutno zaposlene, ono može biti poligon za niz novih projekata i niz novih programa,“ rekla je Slobodanka Pavlović, članica Upravnog odbora Udruženja žena „Ruža“.

 

„Socijalno preduzetništvo za socijalno odgovorno društvo“ jedan je od 20 projekata podržanih kroz Fond za uključivanje građana razvojnog programa Evropski PROGRES. Ova aktivnost pospešuje zajednički rad lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva, a u 2015. godini podržala je projekte u ukupnoj vrednosti od 400,000 evra.

Lebane sociajlno preduyece 5 Lebane sociajlno preduyece 4 Lebane sociajlno preduyece 3 Lebane sociajlno preduyece 2 Lebane sociajlno preduyece 1 Lebane sociajlno preduyece 6

„ Svi projekti koje smo podržali preko Fonda za uključivanje građana partnerski sprovode organizacije civilnog društva i lokalne samouprave. Želimo da pokažemo da civilno društvo može biti snažan partner u rešavanju problema u zajednici, a posebno kada je u pitanju podrška najranjivim grupama,“ kaže Biljana Kerić, koordinatorka ovih projekata.

 

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržavaju sa ukupno 24,46 miliona evra. Odobreni projekti imaće za cilj da ojačaju lokalnu administraciju, stvore povoljnu sredinu za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja socijalne inkluzije i politike zapošljavanja. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.

 

Opštine obuhvaćene Programom su Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare