EU ODOBRILA JOŠ SEDAMAEST MILIONA EVRA ZA IZBEGLICE

LUKSEMBURG

EU odobrila dodatnih 17 miliona evra podrške Srbiji i Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji da se izbore sa prilivom izbeglica

 

Uoči Konferencije na visokom nivou o tranzitinim rutama na Istočnom Mediteranu i Zapadnom Balkanu koja se danas održava u Luksemburgu, Evropska komisija je danas najavila podršku od 17 miliona evra Srbiji i Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji kako bi im pomogla da se izbore sa nezapamćenim prilivom izbeglica. Nova sredstva koja je Evropska komisija nedavno najavila, deo su opštih napora EU da se izbori sa posledicama sirijske krize.

Johanes Han komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju je izjavio: „Aktuelna izbeglička kriza predstavlja izazov globalnih razmera. Moramo tesno da sarađujemo sa našim partnerima i najugroženijim susednim zemljama izvan EU. Nova sredstva koja stavljamo na raspolaganje vlastima u Beogradu i Skoplju, koje su već učinile mnogo da bi rešile ovo pitanje, važan su signal kontinuirane evropske solidarnosti.”

Hristos Stilijanides, komesar za humanitarnu pomoć i krizne situacije, izjavio je sledeće: „Da bismo rešili izbegličku krizu, moramo da otklonimo temeljne uzroke prisilnog raseljavanja unutar Sirije, Iraka i Avganistana. Moramo da nastavimo sa podrškom susednim zemljama u kojima boravi veliki broj izbeglica. Svi smo odgovorni za pružanje zaštite i humanitarne pomoći ugroženima, bez obzira na to odakle dolaze i gde su krenuli.”

Uzimajući u obzir predloge ovih zemalja i rezultate Komisijine procene sprovedene u septembru, definisane su posebne mere za povećanje kapaciteta Srbije i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije za pružanje delotvornog i efikasnog odgovora na migracijsku krizu, unapređenje njihovih sposobnosti za sveobuhvatno sprovođenje politike migracija, ukljućujući upravljanje migracijskim tokovima.

Imajući predstojeću zimu u vidu, humanitarna podrška će pomoći u zadovoljavanju osnovnih humanitarnih potreba poput hrane, higijenskih sredstava, zdravstene nege, psiho-socijalne podrške, privremenog skloništa i zaštite izbeglica i migranata, ali i koordinacije tranzitnih ruta i prikupljanja informacijama o ovim rutama.

 

Deset od predviđenih 17 miliona evra, predstavlja posebnu meru koju je usvojila Evropska komisija kako bi Srbiji i BJR Makedoniji pomogla da se izbore sa nezapamćenim prilivom izbeglica u tim zemljama. Preostalih sedam miliona evra sredstava je za ove zemlje izdvojeno na ime humanitarne pomoći, u sklopu posvećenosti Komisije da izdvoji dodatnih 200 miliona evra u 2015. za borbu sa posledicama izbegličke krize.

Procenjuje se da je od kraja proleća do danas kroz Zapadni Balkan prošlo preko 200.000 migranata, od čega je ogromna većina njih boravila na teritoriji Srbije i BJR Makedonije. Skok broja migranata, među kojima se većina izjašnjava kao izbeglice koje beže od građanskog rata u Siriji, premašuje kapacitete ovih zemalja za upravljanje migracijama i ima značajan uticaj na život lokalnog stanovništva u najugroženijim područjima.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare