EU daje još šest miliona evra za migrante u Srbiji

BRISEL-BEOGRAD

Evropska unija će obezbediti dodatnih šest  miliona evra humanitarne pomoći Srbiji za rešavanje migrantskih izazova dogovorili su Evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristos Stilijanides i minister za rad Aleksandar Vulin nedavno u Briselu.

Ovim sredstvima će se obezbediti hitna sanacija i priprema prihvatnih centara za zimske uslove, zdravstvena nega, hrana i neprehrambeni artikli i zaštita.

Sredstva su iz budžeta Generalnog direktorata za evropsku civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć (ECHO) Evropske komisije.

“Dodatna finansijska pomoć je odgovor EU na potrebe koje je definisala Vlada Srbije. Ona će pomoći Srbiji da obezbedi preko potreban smeštaj, hranu i zdravstvenu negu izbeglicama i migrantima tokom predstojeće zime. EU i njene članice će i dalje pomagati Srbiji u rešavanju migrantskih izazova,” kaže šef Delegacije EU Majkl Davenport.

Od septembra 2015. EU je izdvojila 46 miliona evra kao pomoć Srbiji u upravljanju tokovima izbeglica i migranata.

U delegaciji kažu da se ova bespovratna pomoć “uglavnom obezbeđuje preko naših partnera, među kojima su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Komesarijat za izbeglice i migracije RS, Crveni krst Srbije, zatim UNHCR, Međunarodna organizacija za migracije, UNICEF, kao i međunarodne i lokalne nevladine organizacije”.

Na sastanku Evropskog saveta od 20-21. oktobra zaključeno je da trajna stabilizacija istočnomediteranske rute zahteva kontinuiranu podršku zemljama duž zapadnobalkanske rute.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare