EU će uskratiti elektranama na gas oznaku zelene investicije

BRISEL

Elektrane na prirodni gas neće biti klasifikovane kao održive investicije u Evropi ako ne budu poštovale stroga ograničenja emisije koja u ovom trenutku ne ispunjava nijedna, proizilazi iz nacrta nove EU regulative u koju je Rojters imao uvid.

Novim pravilima EU, koja treba da budu završena do kraja godine, oni koji nude finansijske proizvode od kraja 2021. biće u obavezi da obelodane koja investicija ispunjava klimatske kriterijume, tako da se može smatrati održivom.

Cilj je da se milijarde evra preko potrebnih privatnih finansija usmere u niskougljenične projekte koji će pomoći Evropi da ostvari ambiciozne klimatske ciljeve i ograniči “zeleno pranje” stopiranjem označavanja investicija koje ne ispunjavaju kriterijume “zelenim”.

Da bi bila klasifikovana kao održiva investcija, ona koja “značajno” doprinosi zauzdavanju promena klime, elektrana na gas ne sme da proizvodi više od 100 grama CO2 ekvivalenta po kilovat satu.

Čak ni najefikasnije evropske elektrane na gas proizvode tri puta više CO2, procenjuju u industriji gasa i nezavisnom klimatskom tink tenku Ember.

Elektrane na gas bi, da bi ispunjavale taj kriterijum, morale da imaju tehnologiju za sakupljanje i skladištenje gasa (CCS), koju za sada nema nijedna evropska elektrana, mada kompanije poput Ekvinora i Šela razvijaju lokalne CCS projekte u industrijskim sektorima.

Grupe iz industrije gasa pojačale su lobranje nakon što su u martu sa privremene liste skinute elektrane na gas i gasovodi.

Kompanije, uključujući BP, Total i Ekvinor, u otvorenom pismu liderima EU pozvale su da se pravila o zelenom finansiranju nadovežu na postojeće tržište gasa i mrežu kao okosnicu budućeg energetskog sistema bloka.

U Komisiji nisu želeli da komentarišu nacrt propisa koji može da bude izmenjen pre objavljivanja.

Kompanijama neće biti zabranjeno da investiraju u projekte koji se po kriterijuma EU ne smatraju održivim ali iz industrije gasa upozoravaju da isključivanje elektrana na gas može da znači probleme sa nalaženjem novca, čak i za ulaganja radi smanjenja emisije.

U pravilima EU se koristi stroži limt emisije od onog koji koristi Evropska investiciona banka (EIB) od 250 grama CO2 po kWh. EIB će do kraja 2021. prestati da finansira projekte sa fosilnim gorivo gde se štetna emisija ne smanjuje.

“Granica koja nije u skladu sa onom EIB ukazuje na različita pravila za javno i privatno kreditiranje, što je pogrešno”, rekao je za Rojters generalni sekretar Eurogasa Džejms Votson.

Nacrtom pavila predviđeno je da se određene investicije označe kao održive, uključujući obnovu kako bi se omogućilo da gasovodima ide više niskougljeničnog gasa, poput vodonika, ili popravke radi sprečavanja curenja metana.

Investicije u nove gasovode smatraće se održivim samo ako će cevima ići niskougljenični gas.

Navodi se i da će u nacrt biti dodata pravila o ulaganjima u nuklearnu energiju nakon što Evropska komisija obavi analize.

Izvor: EURACTIV with Reuters

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare