“EPS Distribucija” više nije deo EPS-a

BEOGRAD

Javno preduzeće “Elektroprivreda Srbije” (EPS) saopštilo je da je na Republiku Srbiju, koju zastupa Vlada Srbije, prenele svoj celokupan osnivački i vlasnički udeo u preduzeću Operator distributivnog sistema “EPS Distribucija”. Novim osnivačkim aktom, “EPS Distribucija” promenila je ime i sada se zove “Elektrodistribucija Srbije”.

Prema zakonu, kako se precizira u saopštenju, odgovornost izdvojene “Elektrodistribucije Srbije” je distribucija struje, izgradnja i održavanje distributivne mreže. Deo te mreže su merni uređaji, priključenja na mrežu, očitavanje brojila, kao i prekidi u snabdevanju strujom.

Prenosom EPS-ovog udela to javno preduzeće je, kako se dodaje u saopštenju ispunio obaveze iz zaključka Vlade Srbije kojim su prihvaćeni izveštaj o usklađivanju poslovanja Operatora distributivnog sistema sa Zakonom o javnim preduzećima i Zakonom o energetici, kao i Plan za reorganizaciju “EPS Distribucije”.

Dodaje se da je promena vlasništva u “EPS Distribuciji” upisana 31. decembra 2020. godine, rešenjem Agencije za privrede registre (APR).

ČIJA SU BROJILA: UDRUŽENJA POTROŠAČA PROTIV EPS DISTRIBUCIJE

Vlada Srbije donela je 28. januara 2021. godine odluku o izmenama osnivačkog akta “EPS Distribucije” kojim je promenjeno njeno ime i uređeno poslovanje operatora. Na osnovu toga je 29. januara doneta odluka o osnivanju “Elektrodistribucije Srbije” doo Beograd.

Kako se objašnjava u saopštenju, “Elektroprivreda Srbije” nastavlja da se bavi svojom osnovnom delatnošću proizvodnje električne energije i snabdevanja građana i privrede.

Veliku polemiku u javnosti početkom godine izazvala je najava “EPS Distribucije” da će od korisnika preuzimati električna brojila.

“U skladu za Zakonom o energetici, ‘EPS Distribucija’ kao operator distributivnog sistema u Srbiji dužna je da od korisnika preuzme merne uređaje, merne ormare, priključni vod i instalacije, jer čine deo mreže”, rekli su tada u EPS-u.

Mnogi korisnici tada su se pobunili tvrdeći da su sami platili svoja brojila prilikom ugrađivanja, čak i do 100.000 dinara. Smatrali su da je nekorektno da brojila bez naknade ustupaju “EPS Distribuciji.”

Za sva pitanja u vezi sa distributivnim sistemom moguće je obratiti se na pr@ods.rs, dok za pitanja iz nadležnosti EPS možete se obratiti na pr@eps.rs.

Zbog usaglašavanja sa evropskom regulativom oblasti energetike, država je nedavno od preduzeća “Srbijagas” preuzela upravljanje nad preduzećem “Transportgas”.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović krajem prošle godine je izjavila da je izdvajanjem “EPS Distribucije” stvaraju uslovi za dobijanje potpuno nezavisnog operatera u Srbiji, dok su neki analitičari to tumačili kao stvaranje uslova za privatizaciju “EPS-a”.

Razdvanje u “EPS-u” je predviđeno Zakonom o energetici i posledica je prihvatanja pravila iz Trećeg energetskog paketa Evropske unije, koja su uvedena kako bi se povećala konkurencija na tržištu.

Izvor: Nova ekonomija

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare