Epidemija ne jenjava : U Bujanovcu 147 zaraženih morbilima

BUJANOVAC

 

U Pčinjskom okrugu registrovano je 610 obolelih od malih boginja, najveći broj – 209 u opštini Surdulica, dok je druga najugroženija opština Bujanovac sa ukupno 147 obolelih, izjavio je danas Slađan Stanković, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju.

Po njegovim rečima na području opštine Bujanovac, kao i svim ostalim opštinama u okrugu, se svakodnevno registruju novi slučajevi oboljevanja pa su zbog toga mere pooštrenog nadzora i dalje na snazi.

Stanković je istakao da su nadležni očekivali smanjenje broja obolelih, ali se to uprkos epidemiološkim prognozama nije dogodilo.

„Praksa pokazuje da sa početkom toplijeg perioda godine epidemije jenjavaju, međutim to u Pčinjskom okrugu nije slučaj“, rekao je Stanković napomenuvši da najčešće obolevaju osobe rođene od 1981. do 1988. godine.

„U tom periodu se vakcinacija vršila samo jednom dozom vakcine što se pokazalo kao nedovoljno za zaštitu od morbila. Registrujemo i oboljevanje dece do 1 godine starosti koja uopšte nisu vakcinisana, a ugrožena su i deca koja su primila samo jednu dozu vakcine – starosti do 5 godina“, objasnio je Stanković.

Nezanemarljiv je i broj od 70 obolelih zdravstvenih radnika u Pčinjskom okrugu, najviše ih je u Vranju  30 i Surdulici 22, dok je u opštini Bujanovac po ovom parametru situacija nešto povoljnija, registrovano je šestoro obolelih.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare