Epidemija malih boginja na Klinici za dečje interne bolesti KC Niš

NIŠ

Danas je  Institut za javno zdravlje u Nišu prijavio  epidemiju morbila na Klinici za dečije interne bolesti Kliničkog centra Niš.

Na osnovu laboratorijskih rezultata Instituta za virusologiju „Torlak“, kod tri pacijenta, hospitalizovanih na Klinici, dokazan je uzročnik bolesti. Danas su Institutu “Torlak” poslata na analizu još četiri uzorka, za decu kod kojih se sumnja na male boginje. Obolela deca imaju imaju između dve I 11 godina I nijedno od njih nije vakcinisano.  rekao je načelnik Centra za kontrolu I prevenciju bolesti niškog instituta Zoran Veličković.

Preduzete su sve mere za suzbijanje epidemije, predviđene Zakonom, a po predlogu Instituta za javno zdravlje u Nišu. Jedna od mera, je i zabrana poseta pacijentima na Klinici. Epidemiološkoj službi Doma zdravlja poslat je dopis kojim je zatraženo da se proveri vakcinalni status I da se vakcinišu deca koja borave u kolektivu, vrtić ili školu.

Opšte zdravstveno stanje hospitalitovanih pacijenata, obolelih od malih boginja je dobro, bez komplikacija, kažu u Kliničkom centru Niš.

Procenat vakcinisane dece u Nišu je nezadovoljavajući jer je MMR vakcinu primilo oko 80 odsto dece. U Nišu ima više od 9000 dece koja nisu primila vakcinu. 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Павле И. Премовић
Павле И. Премовић
6 godine pre

Mене посебно интересује, поред епидемије малих богиња, и епидемија опасне клостидије и кандиде у нишком Клиничком центру.