Eparhija vranjska potvrdila: Pahomije zvanično mitropolit

VRANJE

Eparhija vranjska je na zvaničnom sajtu u obraćanju javnosti povodom ,,Duhovskog ponedeljka” oslovlila donedavnog Episkopa vranjskog Pahomija kao ,,mitropolit vranjski”, čime je potvrdila njegovo unapređenje.

Episkop vranjski Pahomije je na saboru Srpske pravoslavne crkve u maju unapređen u čin mitropolita prema pisanju lokalnih medija iz Vranja, što Eparhija vranjska nije potvrdila do danas kada je na sajtu objavila da je ,,Svetu arhijerejsku liturgiju služio njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit vranjski Pahomije, sveštenstvo i monaštvo Eparhije vranjske”.

Podsetimo se, Pahomije, odnosno Tomislav Gačić bio je optužen za seksualno zlostavljanja u službenim prostorijama Eparhije vranjske tri maloletna dečaka i jednog punoletnog u periodu od 1999. do 2002. godine, a krivična prijava protiv njega podneta je u decembru 2002. godine.

Trojica dečaka su imala manje od 14 godina, a jedan je bio stariji. SPC-a je u saopštenju povodom optužbi naveo da je to „bezbožna hajka, progon i blaćenje Crkve“ a odgovor na optužbe za pedofiliju nisu spomenute.

Sudski postupak je okončan 2006. godine i Pahomije je oslobođen optužbi. Vrhovni sud Srbije je 2007. godine konstatovao da je bilo propusta u radu nižih sudova, međutim presuda je bila deklarativnog karaktera i zbog toga se nije ponovio postupak.

Ministarstvo pravde je isplatilo dečacima po milion dinara naknade za pretrpljenu štetu, a sutkinja Katarina Ranđelović koja je donela oslobađajuću presudu nije  sankcionisana.

Vladika Pahomije je i sredinom devedesetih bio pred Crkvenim sudom zbog optužbi za pedofiliju, ali je oslobođen.

Pahomije je i 2013. godine od strane 24-ogodišnjeg momka bio optužen za seksualno zlostavljanje, koji je nakon devet godina progovorio o tome.

Crkveni odbornici Eparhije vranjske uputili su 2009. godine pritužbu SPC-u na rad Pahomija zbog brojnih finansijskih malverzacija.

Pahomije je u februaru 2022. godine u ime manastira Prohor Pčinjski primio Sretenjski orden prvog stepena za naročite zasluge u očuvanju i negovanju pravoslavlja i tradicije srpskog naroda povodom 950 godina postojanja u Palati Srbija u Beogradu od predsednika Aleksandra Vučića. (kraj)DC/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare