Episkop Pahomije unapređen u Mitropolita ? 

VRANJE

Episkop vranjski Pahomije na poslednjem saboru Srpske pravoslavne crkve unapređen je u čin Mitropolita prema pisanju lokalnih medija iz Vranja, međutim nema zvanične potvrde iz Eparhije vranjske.

Kako navodi lokalni portal InfoVranjske iako je Pahomije unapređen, Pčinjski okrug i Vranje nisu, pa je Eparhija na jugu Srbije i dalje ostala eparhija i nije prerasla u mitropoliju.

Podsetimo se, Pahomije, odnosno Tomislav Gačić bio je optužen za seksualno zlostavljanja u službenim prostorijama Eparhije vranjske tri maloletna dečaka i jednog punoletnog u periodu od 1999. do 2002. godine, a krivična prijava protiv njega podneta je u decembru 2002. godine.

Trojica dečaka su imala manje od 14 godina, a jedan je bio stariji. SPC-a je u saopštenju povodom optužbi naveo da je to „bezbožna hajka, progon i blaćenje Crkve“ a odgovor na optužbe za pedofiliju nisu spomenute.

Sudski postupak je okončan 2006. godine i Pahomije je oslobođen optužbi. Vrhovni sud Srbije je 2007. godine konstatovao da je bilo propusta u radu nižih sudova, međutim presuda je bila deklarativnog karaktera i zbog toga se nije ponovio postupak.

Ministarstvo pravde je isplatilo dečacima po milion dinara naknade za pretrpljenu štetu, a sutkinja Katarina Ranđelović koja je donela oslobađajuću presudu nije  sankcionisana.

Vladika Pahomije je i sredinom devedesetih bio pred Crkvenim sudom zbog optužbi za pedofiliju, ali je oslobođen.

Pahomije je i 2013. godine od strane 24-ogodišnjeg momka bio optužen za seksualno zlostavljanje, koji je nakon devet godina progovorio o tome.

Crkveni odbornici Eparhije vranjske uputili su 2009. godine pritužbu SPC-u na rad Pahomija zbog brojnih finansijskih malverzacija.

Pahomije je u februaru 2022. godine u ime manastira Prohor Pčinjski primio Sretenjski orden prvog stepena za naročite zasluge u očuvanju i negovanju pravoslavlja i tradicije srpskog naroda povodom 950 godina postojanja u Palati Srbija u Beogradu od predsednika Aleksandra Vučića. (kraj) DC/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare