Ektrofiziologija od sada i u Nišu

NIŠ

U Univerzitetskom kliničkom centru Niš, urađene su prve elektrofiziološke procedure. Samo par meseci nakon obećanja ministra zdravlja da će se i u Nišu raditi jedna od najsavremenijih interventnih kardioloških procedura, urađene su prve elektrofiziologije.  Na Klinici za kardiovaskularne bolesti, uz prisustvo kolega sa Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, niški lekari napravili su još jedan uspešan korak ka ostvarenju cilja da interventna kardiologija u Nišu dostigne najviši nivo.                           „Hteo bih da naglasim da je ovo veliki dan za srpsku medicinu. Prvi put smo zajednički u UKC Niš uradili katetersku ablaciju aritmije i nadamo se da smo ovim započeli jednu dobru saradnju od koje će koristi imati brojni pacijenti iz regiona koji gravitira niškom Univerzitetskom kliničkom centru“, istakao je doc.dr Milosav Tomanović , interventni elektrofiziolog Institua za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

                               Da je početak rada ove procedure u Nišu veliki i značajan događaj, slaže se i rukovodilac Klinike za kardiovaskularne bolesti doc.dr Tomislav Kostić.

                           „Unazad dvadeset godina,sa razvojem interventne kardiologije ,unapredili smo terapijske i dijagnostičke metode lečenja i lečimo veliki broj pacijenata iz kompletnog regiona. Ono što nam je nedostajalo i što je bilo Ahilova peta svih ovih godina je upravo elektrofiziologija i danas je za nas zaista veliki dan. Ovo je početak novog poglavlja i zaokruživanje interventne kardiologije koja svrstava naš centar u red velikih centara evropskog i svetskog nivoa“, napominje doc. Kostić.

                          Prvi čovek Univerzitetskog kliničkog centra Niš, prof.dr Zoran Perišić ističe da vrhunska medicina u eri digitalizacije više nije privilegija samo jednog zdravstvenog centra. Uz podsećanje da se u Srbiji i dalje najčešće umire od kardiovaskularnih bolesti, Perišić je rekao da su srčane aritmije upravo jedan od razloga naprasne srčane smrti koji se dešava pogotovo u mlađoj populaciji.

                           „Ovo je veliki pomak u lečenju kardiovaskularnih pacijenata jer veliki procenat njih ima problem upravo sa aritmijom. Elektrofiziologija spade u procedure koje se mogu organizovati u jako malom broju zdravstvenih centara u svetu. Dobili smo opremu od ministarstva zdravlja, dobili smo doktore i sve što je potrebno da ova metoda zaživi i u Nišu. Dajem vam reč da će se u periodu pred nama, svake nedelje raditi dve do četiri elektrofiziologije u UKC Niš. Na taj način ćemo doprineti skraćenju liste čekanja koja je na nivou države za ovu dijagnostiku u pojedinim momentima bila i među najdužima“ , istakao je prof.dr Perišić.

                          Inače, do sada je na godišnjem nivou iz Niša oko sto pacijenata upućivano ka Beogradu ili Novom sadu gde je se do sada jedino radila elektrofiziološka procedura. Sa ovom dijagnostikom, UKC Niš je praktično zaokružio oblast interventne kardiologije koja se radi u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare