Ekološki ustanak: Trovanje reke Jadar bušotinama, to je samo jedna od 200 takvih lokacija u Srbiji

BEOGRAD

Zvanični rezultati naučnog istraživanja reke Jadar pokazalo je da je koncentracija bora za 17 puta veća 20 kilometara nizvodno od rudne zone, gde se nalaze bušotine kompanije Rio Tinto, dok je koncentracija arsena povećana 9, a litijuma tri puta, saopštio je danas Ekološki ustanak.

“Postavlja se pitanje da li je ugrožena čitava proizvodnja hrane u dolini Jadra, jer ova voda je kjučna za poljoprivrednu proizvodnju.

A ovo je samo jedna od 200 istražnih lokacija koje su danas aktivne. Znači ako je dokazana ova toksična količina elemanata u dolini Jadra, samo možemo pretpostaviti šta se dešava na  drugih 200, trenutno aktivnih lokacijam bušotina. Čitava Srbija se buši bez ikakvog plana i kontrole i građani ostaju slepi koje posledice ovo ima za prirodu, poljoprivredu ali i zdravlje ljudi.

Takođe, prošlog leta smo tražili hitno obustvaljnje istražnih bušotina i hitne inspekcije ministarstva koje će uraditi uzorkovanje vode i tla, da bismo konačno znali koja je voda bezbedna za piće, a koja za uzgoj i ishranu. Od nadležnih institucija nije bilo nikakvog odgovora, već su građani prepušteni da u neznanju konzumiraju ove otrove.

Ono što užasno zabrinjava je Prostorni plan Republike Srbije, planski dokument koji predviđa više od 40 novih rudnika širom čitave naše zemlje, i protivzakonito je usvojen na Vladi, a sada se čekaju izbori da bi bio usvojen i u Skupštini.

Nakon ovog čina, naša plodna Srbija bi postala rudarska kolonija 19-tog veka, a građani i priroda bi bili osuđeni na vekove zatrovanosti i prerane smrti.

Ovo ne sme proći.

Zato smo napravili plan da ova ugrožena područja postanu regioni zdrave hrane, a ne kancerogena jalovišta. U ovom veku suša i žeđi, našu vodu moramo čuvati kao sam život, a ne koristiti za ispiranje ruda. Imamo plan da konačno, nakon 18 godina, Zrenjanin i čitava Vojvodina dobiju pijaću vodu u svaku kuću. Takođe, našim vrednim seljacima ćemo obezbediti subvencije, znanje i podršku institucija, od koje se može zarađivati i do 4 puta više, te tako možemo postati supersila u proizvodnji zdrave hrane. To znači da hranimo Evropu i podignemo izvoz, i nikada više ne dođemo u situaciju da uvozom punimo državne magacine”, saopštio je Ekološki ustanak.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare