Ekološki ustanak poziva na odbranu novinarki i aktivistkinja

BEOGRAD

Nakon nekoliko nedelja protesta, naprednjačka vlast se toliko uplašila da je vrhunac svoje odmazde usmerila na žene, saopštio je Ekološki ustanak.

“Poznato je da građani širom zemlje dobijaju prekršajne prijave za učestvovanje u protestima, ali novina je ciljano targetiranje žena. Za novinarkom Isidorom Kovačević, urednicom “Podrinskih” raspisana je “javna poternica” koja je osvanula po šabačkim stablima i banderama. Iza ovog poziva na javni linč svakako stoji lokalna naprednjačka vlast o čijim aferama Isidora i njene “Podrinske” hrabro izveštavaju, što je samo još jedan u nizu napada na slobodnu reč i kritičko mišljenje spram ovog lista.

Takođe, započet je javni i institucionalni progon spram novinarke Mine Delić iz Sente i aktivistkinje Karoline Aleksandrović iz Topole kojima su napisane prekršajne prijave kao organizatorkama subotnjih protesta, za šta je predviđena kazna od 100-150 hiljada dinara. Ovo nelegalno postupanje policije, koja ih nije ni legitimisala, već ih paušalno goni zbog ličnih poziva i postova na društvenim mrežama je takođe nastavak dugogodišnjeg progona aktivista i aktivistkinja.

Ekološki ustanak je uz pomoć Građanskih inicijativa, obezbedio solidarni fond kojim će sve prekršajne prijave građanima i građankama biti nadoknađene, a onima koji žele da sudski obaraju ovo nezakonito činjenje policije obezbedjena je besplatna advokatska pomoć. Posebnu pažnju, ipak, skrećemo na slučajeve targetiranih građanki, jer u našem društvu prečesto svedočimo nekažnjenoj diskriminaciji i nasilju nad ženama. Nije slučajno da su upravo žene postale predmet ovakve odmazde, što je još jedan način gušenja slobodnog glasa, pogotovo hrabrog ženskog, na koji ovaj mizogini režim nema odgovor”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare