Ekološki ustanak najavio proteste za sutra ispred Vlade Srbije

BEOGRAD

Sutra, 12. januara u 12h, kada je zakazana sednica Vlade, biće organizovana blokada zgrade Vlade, najavio je Ekološki ustanak.

“I dalje su na snazi dva osnovna zahteva. Jedan je ukidanje uredbe Vlade o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minelarala jadarit) „Jadar“ od 13.02.2020.godine. Drugi zahtev je da svi potpisani dokumenti, sporazumi i eventualni ugovori koje su Vlada RS i drugi predstavnici izvršne vlasti potpisali sa kompanijom Rio Tinto ili Rio Sava Exploration budu dati javnosti na uvid.

Tražićemo da naši predstavnici prisustvuju sednici Vlade i zahtevati da se na dnevni red sednice uvrsti tačka kojom će se poništiti štetočinska Uredba vlade o projektu “Jadar” čime je ovoj stranoj kompaniji omogućeno da vrši pritisak i otkupuje zemlju od meštana doline Jadra, ali daje i pravnu osnovu za izdavanje lokacijskih uslova za sam rudnik.

Blokiraćemo zgradu Vlade, sve dok Uredba ne bude ukinuta i dok na uvid našoj delegaciji ali i javnosti putem veb sajta Vlade ne budu objavljena sva potpisana dokumenta sa Rio Tintom. 

Pored Ekološkog ustanka doći predstavnici brojnih ekoloških udruženja iz čitave zemlje: SEOS (Ne damo Jadar, Suvoborska greda, Zaštitimo Dobrinju i okolinu, Eko brigada Jagodina, nEko brine za Levač, Za čist Кosjerić), Otvorena građanska platforma Akcija: (Smelo – Loznica, Mladi Milanovca, Možemo- Topola je naša, Lokalni front Valjevo, Unija treći Beograd, Nova snaga – Кragujevac, Ovo je moj grad Boljevac, Pokreni se Osečina, Futoška inicijativa), Ekološki front Novi Sad i mnogi drugi.

Ovo je poslednji u nizu pokušaja da vršimo pritisak na naše institucije, da konačno počnu da rade u interesu građana i interesu očuvanja naše zemlje i naših ljudi.

Ukoliko se o naše zahteve ogluše, vlast će jedina biti odgovorna za sve što se u narednim danima blokada i protesta bude dešavalo.

Obucite se dobro, poštujte epidemiološke mere i čuvajte snagu, biće ovo duga borba”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare