Eko gerila: Seku drveće zbog dalekovoda

NIŠ

Povodom nedavno započetih radova na dalekovodu koji će ući u samo gradsko jezgro Udruženje “Eko gerila Niš” bi želelo da postavi par pitanja, a ujedeno da da i neke predloge.

1. Koliko je ukupno stabala planirano da se poseče tokom izvođenja radova i da li je ugovorom planirano da se ta seča nadomesti sadnjom novih?

Mi se iskreno nadamo da je projektom planirana nadoknada štete i da će za svako posečeno drvo biti zasađeno po nekoliko novih, mladih stabala. Jer svi smo svesni da našem gradu nedostaje zelenilo i smatramo da su nam potrebne akcije sadnje, a ne seče stabala.

2. Da li se može građanima izneti na uvid plan izgradnje dalekovoda? Da li će preko jednog od glavnih niških šetališta i parkova prolaziti nadzemni dalekovod 110kV?

Sudeći prema postavljenoj tabli, preko nišavskog keja i parka će upravo proći nadzemni vod 110kV, jer na njoj piše da će tako biti na teritoriji GO Medijana, Palilula, Pantelej i Niška Banja, dok će podzemni vodovi prolaziti na teritoriji GO Palilula i GO Pantelej. Mislimo da nije dobro da jedan takav dalekovod ulazi u uže gradsko jezgro, vrlo gusto naseljeno. Niške ulice su već prekrivene svakakvim kablovima i vodovima i smatramo da je to previše. Umnogome ruži naš grad i trebalo bi sve te vodove premestiti ispod zemlje, kao što se to praktikuje svuda u svetu. Najviše iz razloga bezbednosti.

3. Da li ulazak ovako velikog dalekovoda u uže gradsko jezgro znači da će biti novih i to velikih gradnji u ovom delu?

Kao što smo već naveli, u našem gradu nedostaje zelenila, parkova, dečjih igrališta i prostora za rekreaciju. A nišavski kej predstavlja upravo sve ovo. Nadamo se da park između ušća Gabrovačke reke u Nišavu i gradske toplane neće biti uništen i da će po završetku radova biti obnovljen i sređen. Jer u njemu tokom letnjih meseci mnogi nađu utočište, izađu u šetnju, dovedu decu da se poigraju ili dođu da se rekreiraju na keju. Jednostavno očekujemo da ćete imati razumevanja za ove potrebe naših sugrađana.

4. Da li će radovi imati uticaja na bedem duž toka reke Nišave i Gabrovačke reke?

Uočeni su tragovi gusenica na delu bedema između ušća Gabrovačke reke u Nišavu i TC “Roda”. Nadamo se da neće doći do daljeg oštećenja bedema. Naprotiv, očekujemo i pozivamo Grad Niš da popravi oštećenja nastala dugogodišnjim prolaskom automobila preko bedema u produžetku ulice Pariske komune kod teniskih terena i u blizini restorana “Švajcarija” u Duvaništu. Takođe, trebalo bi onemogućiti dalji prolaz vozila. Ukoliko se ovo nastavi, u slučaju većih bujica i poplava sličnih onima koje su pogađale zapadnu Srbiju prethodnih godina, bedem neće biti sposoban da obavi svoju funkciju zaštite velikog broja stanovnika Grada Niša. Predložili bismo da duž celog bedema bude zasnovan drvored koji bi ga istovremeno učvrstio i poboljšao kvalitet šetališta. Kao što je urađeno nedavno u blizini Lidl-a.

Udruženje “Eko gerila Niš”

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare