Edukacija Romkinja o samopregledu dojke

 

LESKOVAC

U Domu kulture Roma u Leskovcu danas je održano predavanje „Buđenje dama-edukacija o samopregledu dojke” a povodom Svetskog dana borbe protiv raka dojke.

U  saradnji sa „Društvom za borbu protiv raka“  predavanje je održao dr Zoran Milovanović koji je rekao da je reč o kontinuiranoj akciji o obuci o samopregleda dojke.

„Svaki put obilazimo neku drugu mesnu zajednicu i mislim da smo dosta učinili na edukaciji naših sugrađanki. Za ogromna populacija žena u Leskovcu to je već jedna rutina, obučene su i znaju šta znači obavljati preventivni samopregled dojki. Na našim edukacijama obučavamo žene da prepoznaju čvoriće koji se mogu opipati i da nakon toga obavezno potraže stručnu pomoć zdravstvenih lica. Mi to ne radimo samo na ovakvim skupovima, nego sa kolegama na onkologiji iste ove savete dajemo i ženama kada dolaze na preglede, na ultra-zvuk i slično.“

Na žalost, karcinom dojke i dalje je na prvom mestu što se tiče ženske populacije, a u Jablaničkom okrugu poslednjih godina beleži se blagi porast broja obolelih, rečeno je danas.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare