Džez kod Stošića

 

LESKOVAC

…hej momci mladi šta da se radi,

kad malo selo nem… IMA džez orkestar…

Kafe knjižara Stošić u ove vrele dane upriličila je nesvakidašnji događaj za svoje prijatelje, koncert džez kvarteta koji čine Mario Dimitrijević (gitara), Bojan Cvetković (piano), Darko Cakić (bubnjevi) i Ivan Klačar (saksofon).

Darko objašnjava da su se spontano okupili, on sa Mariom studira Muzičku akademiju u Skoplju, Bojan je Vranjanac, prva godina Muzičke akademije u Beogradu, jedino je Beograđanin Ivan stariji.

„Ovo je prvi put da sviramo sva četvorica zajedno, jer smo uključili i saksofon u kombinaciju. Mi smo kao mlađi odnosno srednješkolci, imali svoj bend Difuzna refleksija, gde smo se bavili rok-muzikom, ali na Akademiji imamo džez i popularnu muziku, tako smo malo po malo ušli u taj svet. Ovakav način sviranja, sešn-muziciranje, je zgodan da se uvedemo u priču, jer vežbanje je jedno, produkcija je drugo, ali saradnja sa muzičarima uživo je ono pravo. Drago nam je što u našem gradu možemo da sviramo džez muziku. To smo već par puta radili. Publika su mahom bili naši drugari, koji, realno, dođu zbog nas, a ne zbog muzike koju sviramo. Ali, ovo je prilika da ih zainteresujemo za džez, jer tu vrstu muzike apsolutno nigde ne mogu da čuju. Džez je, ipak, specifična vrsta muzike koju ne može da sluša svako. Čak i ja u početku nisam mogao da ga slušam. To, nekako, dođe s godinama. Sad sam dosta aktivan u toj priči, već 3-4 godine dosta slušam, vežbam…“

Darkove želje su najpre vezane za fakultet i diplomiranje . Nakon toga ne vidi sebe kao profesora, već kao aktivnog muzičara i stvaraoca.

„Kad kažem da želim da stvaram muziku ne mislim uopšte na džez. Danas moderan džez meni ne prija, obično su to neke obrade bi-bapa, klasika i standarda iz 20-ih, 30-ih, 40-ih… Ali, neki fjužn džez da, ili neka muzika sa dobrom lirikom, poezijom… Imam afiniteta za neke takve stvari, pišem u slobodno vreme… E, sad, jedno je praviti muziku, a sasvim drugo plasirati to do slušalaca. U ovog digitalnoj eri tehnologije, sajber mreža komunikacija, itd… glavni cilj je da to bude tamo i na podneblju naše države. Sigurno ću se truditi da budem na što više festivala, svirki… Definitivno su potrebni i kontakti s ljudima, jer neko mora da stane iza tebe. Komercijalna strana te priče je jako bitna, jer mi nismo preduzetnici, nismo preduzeće, nemamo novac za neke ogromne stvari. Ako neko prepozna talenat, dopadne mu se muzika, lako će doći do nekog ugovora, dogovora, zato i smatram da su poznanstva jako bitna.“

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Проститутки Бишкека