Dveri: Za koga niška vlast tokom leta priprema Treće izmene i dopune GUP Niš – ko su tajanstveni investitori?

NIŠ

Danas 19. avgusta, na Preobraženje, u toku letnjeg raspusta i sezone godišnjih odmora, ističe poslednji dan javnog uvida i rok za podnošenje primedaba na Treće izmene i dopune Generalnog urbanističkog plana Niša 2010-2025.god. Smatramo da će se građani Niša jako zainteresovati, kada čuju šta u tom naizgled nezanimljivom dokumentu stoji, saopštio je Gradski odbor Dveri.


“Gradska vlast nastavlja da daleko od medija, javnosti i zainteresovanioh građana donosi najvažnija akta za razvoj Grada i život Nišlija. Ovaj obiman dokument usvojila je Gradska Skupština a svoj potpis na njega stavila je „nepostojeća“ gradska funkcionerka Marina Živulović, poznata po poklanjanju javne površine „Delti“, i po brojnim drugim zloupotrebama, a kojoj je 1. jula ove godine istekao i drugi mandat na mestu vršioca dužnosti načelnika Gradske uprave za građevinarstvo. Kako zakoni o lokalnoj samupravi ne poznaju vršioce dužnosti, ovaj akt od izuzetnog značaja za Grad i život njegovih građana, zbog toga što je donet od nepostojećeg funkcionera smatramo pravno nevažećim, pa samim tim i bez pravnog dejstva.
Dveri Niš smatraju da se radi o dokumentu kojim se omogućava dalja investitorska „zlatna groznica“ i „hajka na profit“ u Nišu, sa efektima katastrofalnim po kulturni identitet i gradsko jezgro, kao što smatramo da je ova, Treća izmena GUP Niš proizvod lobiranja moćnih investitora, jer se njime uvodi tzv. „zona stanovanja u visokim objektima“, koji podrazumevaju stambene objekte do 50 metara , tj 15 spratova na više od 40 lokacija u gradu i to u tzv. stambenim blokovima. Proletos najavljeni „tajanstveni investitor „ koga je mistično uvela u javni prostor tzv. gradonačelnica Sotirovski, očito je izlobirao i ovu izmenu glavnog plana u kome će se u narednim godinama graditi u Nišu. Da li se radi o porodici Karić, promoteru ideje „Tesla grada“ čija je kompanija i jedan član porodice od pre nekoliko dana na „crnoj listi „ američke administracije , a u 2020.god. i pod sankcijama EU, to će Nišlije saznati veoma brzo.
Dokument sa komplikovanim nazivom – „Treće izmene i dopune Generalnog urbanističkog plana Niša“ je svakako nezanimljiv većini Nišlija jer se radi o stručnom tekstu građevinske struke ali Nišlije treba da znaju da će ako on bude usvojen na javnoj raspravi i na Javnoj sednici bude odbranjen , u Nišu više ništa neće biti isto, a Svetleći Most će nam delovati poput „Diznilenda“. Nakon što ovaj „krovni dokument“ bude usvojen , i nakon što budu na osnovu njega usvojeni razni PDR (plan detaljne regulacije), PGR (plan generalne regulacije), nakon što investitori budu nudili idejne projekte i tražili od Grada uslove , mnogima će se životi drastično promeniti , jer će im pred prozorima nići stambeni blokovi zgrada sa 15 spratova , koliko ovaj dokument dozvoljava.”
Dveri Niš su uputile u roku pisane primedbe, kojih je puno, i na broju strana koliko sadrži i sam ovaj dokument Izmena i dopuna Plana. Pozivamo Nišlije, koji ovaj Grad vole i o njemu brinu, pogotovu stanovnike opštine najugroženije ovim dokumentom, Palilulce da se upoznaju sa onim što ovaj dokument donosi, a da se nakon toga odazovu i dođu na Javnu sednicu 1. Septembra u Grdsku Skupštinu , gde će gradska Komisija razmatrati i odgovarati na primedbe.
A primedaba je puno. Pre svega, Dveri ovaj dokument smatraju „zaštitnikom“ interesa iinvestitora a ne interesa građana Niša. Na 41 lokaciji u gradu uvodi se tzv. „ZONA STANOVANjA U VISOKIM OBJEKTIMA“ i na gotovo 100 hektara omogućava izgradnja 15-to spratnica u blokovima. Ne samo da je trend izgradnje zgrada viših od 10 spratova potpuno suprotan savremenim trendovima urbanog života i modernog stanovanja , pogotovu u gradu okruženom brdima, već soliteri predstavljaju poseban problem zbog niške zastarele komunalne infrastrukture , gde su i vodovodna i kanalizaciona mreža, stare i loše održavane, i sve manjih kapaciteta, gde je upravljanje otpadom kolabiralo, a javnim komunalnim preduzećima upravljaju novoobogaćeni naslednici G17 preobučeni u uniforme SNS kartela. Ne samo da se na 41 lokaciji u Gradu planira izgradnja stambenih blokova , već se više od 70% tih blokova do 50 metara visine planira u gradskoj opštini Palilula, koja se pretežno prostire na okolnim niškim brdima i koja je najbogatija zelenilom i predstavlja prava „pluća“ Grada.
Ko je pitao Palilulce da li žele da im se ispred kuća, koje su im dedovi pravili, izrastu stambeni 15-tospratni blokovi, a da se ovim Trećim izmenama Plana na Paliluli ne planira ni jedan javni objekat (park, kulturni objekat, dečije igralište ili sportski teren). Šta Vam je Palilula skrivila gospodo prokuratori?
Jedna od skandaloznijih je i odluka koja je prethodila ovom važnom dokumentu , a to je da je rađen BEZ PROCENE UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU, što je zakonska obaveza, a i da nije to bi u najzagađenijem Gradu na Balkanu, svaki službenik koji želi dobro svojim građanima uradio. Naprotiv! Pravno ludilo je potpuno, pa je sam Sekretarijat za planiranje i izgradnju doneo odluku da PROCENE UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU NE TREBA DA BUDE. Mnogo je primedaba, i akt je očito jako „nafriziran“ željama „tajanstvenih „ investitora. Jedan od većih načina manipulacije koje ovaj dokument svojim rešenjima omogućava je i status „zelenih i slobodnih površina“ koje prema zakonu moraju da iznose najmanje 30% od građevinske parcele, a te se obaveze i do sada malo ko pridržavao. Ako bude usvoje, neće ni znati šta su zelene površine.
Dveri će 1. septembra u 11 sati biti u Skupštini Grada na Javnoj sednici Komisije za planove Grada , pozivamo Nišlije da nam se pridruže , da sprečimo da se i ove Treće izmene i dopune Plana donesu daleko od očiju javnosti. To je i odgovor zbog čega se javni uvid Izmena Plana dešava i završava usred avgusta i godišnjih odmora.
Nišlije, čitajte o Vama se radi!”, poručuju Dveri u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare