Dveri u Vranju pružaju besplatnu pravnu pomoć građanima slabog materijalnog stanja

VRANJE

Iz Gradskog odbora Dveri u Vranju saopšteno je da će besplatnu pravnu pomoć od 1. oktobra moći da dobiju korisnici novčane, socijalne pomoći ili dečijeg dodatka, kao i oni koji to nisu, ali bi zbog finansiranja iz sopstvenog džepa vidno osiromašili.

„Ovo pravo imaće i pripadnici osetljivih grupa, odnosno deca o čijem se pravu, obavezi ili interesu odlučuje pred sudom ili drugim organom, žrtve nasilja u porodici, osobe koje traže azil, izbeglice, lica pod supsidijarnom zaštitom, interno raseljeni, osobe sa invaliditetom, oni koji ostvaruju zaštitu od torture i nečovečnog postupanja ili trgovine ljudima“, navodi se u saopštenju GrO Dveri u Vranju.

Dalje se navodi da se građanin prvo obraća organu uprave u jedinici lokalne samouprave gde ovlašćeni službenik razmatra njegov zahtev i upućuje ga na registrovanog pružaoca besplatne pravne pomoći.

Građanin se i neposredno može obratiti pružaocima pomoći ako mu je potrebna informacija, pomoć u popunjavanju formulara ili pravni savet.

Troškovi postupka i usluge pružaoca pomoći biće finansirani iz republičkog i budžeta lokalnih samouprava, kao i iz projektnog finansiranja i donacija.

„Zakonom nije definisano koliko puta jedna osoba može da se obrati za ovu vrstu pomoći, ali je definisano da pravo na besplatnu pomoć neće biti moguće ako se utvrdi da se ono zloupotrebljava. Svi kojima se odobri besplatna pravna pomoć dužni su da prijave promenu podataka na osnovu kojih su i dobili pomoć o trošku države“, kaže se u saopštenju.

„Ne možemo da se otmemo utisku da su po ko zna koji put, ovim zakonom, diskriminisane kategorije stanovništva koje ispunjavaju uslove za besplatnu pravnu pomoć. Siromašni građani su prinuđeni da prihvate pravnu pomoć koju im država nameće, dok svi ostali građani imaju pravo na slobodan izbor“, navedeno je u saopštenju GrO Dveri u Vranju, koje je potpisala advokat Maja Mitić, članica Predsedništva stranke.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare