Dveri: U kom svojstvu su zaposleni gradskih uprava i agencija u Leskovcu dočekali Vučića?

 

LESKOVAC

Srpski pokret Dveri u Leskovcu traži da se utvrdi zakonski osnov po kome su zaposleni gradskih uprava, Agencije za lokalni ekonomski razvoj, institucija i ustanova grada Leskovca, njih nekoliko stotina, bili prinuđeni da 18.10.2016. godine budu na dočeku Aleksandra Vučića i prisustvuju otvaranju jedne privatne strane fabrike.

Da li je reč o kršenju odredbi Zakona o radu u smislu člana 18. i 19. koji definišu diskriminaciju zaposlenih ili se radi o želji da u radno vreme zaposleni dočekaju Premijera samoinicijativno – za šta bi u tom slučaju morali biti sankcionisani, pita ovaj pokret.

“Shodno Zakonu o radu, član 56 propisuje da je poslodavac u obavezi da zaposlene o rasporedu i promeni rasporeda radog vremena obavesti najmanje pet dana unapred. Izuzetno poslodavac može da obavesti zaposlene o rasporedu i promeni rasporeda radnog vremena u kraćem roku od pet dana, ali ne kraćem od 48 časova unapred u slučaju potrebe posla usled nastupanja nepredviđenih okolnosti.

Na osnovu dostupnih informacija, želimo da napomenemo da ne postoji ni jedan pisani dokument kojim bilo ko od Gradonačelnika Leskovca, načelnika uprava ili direktora ustanova, agencija ili preduzeća obavestio zaposlene o rasporedu i promeni rasporeda radnog vremena u skladu sa Zakonom.

Otuda, ukoliko su zaposleni u javnim službama i preduezćima Grada Leskovca na otvaranje privatnog preduzeća otišli zato što su primorani, moraju u skladu sa Zakonom o radu, tražiti zaštitu od diskriminacije i mobinga, a podstrekači biti kažnjeni. Ukoliko su samoinicijativno prisustvovali pomenutom događaju, za mesec oktobar će morati, shodno Zakonu, biti uskraćeni za srazmerni deo zarade, srazmerni deo putnih troškova i srazmerni deo toplog obroka za neopravdano osustvo sa posla 18.10.2016. godine.

Srpski pokret Dveri traži upravo ono na čemu gospodin Vučić navodno insistira – na radu, poštovanju zakona, uštedama u budžetu. Ukoliko je Premijer bio spreman da na konferenciji za novinare u Nišu, u prisustvu ministra Ane Barnabić, promotera homoseksualnih „vrednosti“, kritikuje majke u Srbiji koje rađaju decu i primaju dečji dodatak, bilo bi korektno i pošteno da svi gore pomenuti koji su neosnovano odsustvovali sa posla danas daju svoj doprinos uštedama u budžetu grada Leskovca i Republike Srbije i to shodno važećem Zakonu o radu”, navodi se u saopštenju Dveri, koje u celini prenosimo.

 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Gandri
Gandri
7 godine pre

Dveri su za sve u pravu al sta vredi, pravda je tamo negde daleko.