Dveri: Predsednik opštine prima više plata a radnicima JKP “Obnova” se ne plaća ništa već sedam meseci

MEDVEĐA

Mala opština na jugu Srbije Medveđu jedna je od najnerazvijenih opština u Srbiji ali koju svakodnevno potresaju afere, veliki problemi za koje niko nema sluha u rešavanju istih, saopštio je Opštinki odbor Dveri.

” Opština skoro da nema privredu, celokupna privredna aktivnost svodi se na zanemarljiv broj preduzetnika i prisutno je samo zatvaranje pravnih lica a samim tim i veliko odseljavanje stanovništva sa ovog područja iako opština ima veliku bezbednosnu ulogu cele države Srbije.

Sva poslovna aktivnost svodi se na javni sektor i Javno komunalno preduzeće “Obnova” koje se bavi vodosnabdevanjem, održavanjem javnih površina, održavanjem vodnih tokova kao i održavanjem lokalnih puteva.

Ovih dana aktuelni je štrajk ovog komunalnog preduzeća čiji radnici nisu primili platu 7 (sedam) meseci niti postoje naznake da će uskoro zaostale plate biti isplaćene. Sindikat zaposlenih je 26.maja 2021.godine uputio pismo predsedniku opštine, Opštinskom veću, predsednicima SNSa i SPSa, kao i ostalim relevantnim institucijama opštine zbog neisplaćenih plata i veoma teške materijalne situacije ovog komunalnog preduzeća. Nedugo potom oglasio se predsednik opštine na jedinom lokalnom mediju Radio Medveđi “da nije upoznat sa dešavanjima u ovom lokalnom preduzeću”. Verovatno je ova činjenica tačna jer je vrlo teško naći predsednika opštine u Medveđi, stalno je na nekim putovanjima a čiju svrhu niko ne zna.

Ovakva izjava predsednika opštine nije nikakva novost za građane Medveđi, bežanje od odgovornosti je prisutna od prvog dana, predsednik na ovakav način funkcioniše već šest godina i očigledna nema nameru da bilo šta menja jer se uhodao u velikim privatnim biznis kombinacijama vezane za izmišljene investicije, a u novije vreme i Sijarinske banje koja dugoročno postaje sve atraktivnija. Ono što svakom građaninu pada u oči je rad ovog komunalnog preduzeća.

Naime, preduzeće konstantno radi poslove jedino po nalogu predsednika opštine i tako političkim neistomišljenicima nikada nije moguće uraditi put ili neku druga aktivnost iz okvira svoje delatnosti. Danas je do većine sela skoro nemoguće doći iako zbog malih primanja sve više i ovo malo stanovnika je okrenuto selu. Danas opština Medveđa nema više od 3-4000 stanovnika, mada većina misli da nema ni toliko. Dodatnu senku nad radom ovog preduzeća baca, što i sami radnici ističu, konstantno angažovanje komunalnog preduzeća na uređenju nekakvog vidikovca u blizini kuće predsednika opštine gde su potrošene nekoliko stotine hiljada evra a vidikovac nema nikakvu svrhu niti je za bilo šta upotrebljiv. Inače ovaj vidikovac se nalazi na brdu iznad kuće predsednika opštine u čijoj blizini skoro da nema kuća a urađeno je osvetljenje ovog brda u iznosu od oko 30.000 evra. Pored ovoga ovo preduzeće je bilo angažovano na čišćenju nekakvih vodotokova ovog ne malog brda u čijoj blizini ne postoji nijedna reka, sečenju šume bez ikakve doznake i dozvole institucija zadužene za dozvolu ovih radova pa i građevinskih dozvola što su sve krivična dela. Velika količina drvne mase je nakon toga podeljena po odobrenju predsednika opštine svojim prijateljima ističu neki radnici koji žele da ostanu anonimni jer se boje gubljenja radnih mesta ili osvete predsednika opštine poučeni iskustvom drugih lica koji su gubili posao samo iz razloga jer nisu bili simpatični predsedniku opštine.

Takođe, ovo preduzeće bilo je angažovano na sadnji nekakvih jelkica na mestu posečene šume u iznosu od nekoliko miliona dinara koje su se skoro sve osušile. Šta se krije iza ovakvih radova a pogotovu kod održavanja lokalnih puteva može se samo naslućivati ali sama činjenica da radnici ne primaju platu sedam meseci mnogo govori.

Takođe pojedinci ističu kako predsednik opštine prima platu, razne naknade na nekoliko mesta, član je skoro svake komisije koja se plaća iz budžeta, pa i komisije za urbanizam iako je predsednik po zanimanju lekar i njega ne interesuje uopšte Medveđa već samo novac, podvlače radnici. Predsednik opštine radi u lokalnom Domu zdravlja tri dana u nedelji po ugovoru a u praksi već šest godina dolazi samo ponedeljkom i to kad stigne i koliko stigne. Platu prima za celokupan rad iz budžeta bez saglasnosti Opštinskog veća ili Skupštine. Dakle sam sebi isplaćuje platu kao predsedniku opštine i kao lekaru specijalisti u lokalnom Domu zdravlja. Postoji li ovde sukob interesa?

Čovek sa ovakvim i ovolikim primanjima ne razume običnog radnika koji živi od plate i koji tu platu ne prima sedam meseci a školuje decu, plaća komunalije, hranu, ističu pojedini radnici koji redovno odlaze na posao i rade svoje poslove. Kakva je sudbina ovog jedinog javnog preduzeća koje posluje po principu profita nije teško zaključiti i šta će se nakon svega ovoga desiti. Do pre desetak godina u sastavu ovog komunalnog preduzeća bilo je i čišćenje đubreta na području cele opštine kada je ovaj deo prodat stranoj firmi koja je odmah podigla cene skoro hiljadu procenata i nije ispunila obaveze iz ugovora o broju upošljenika već je zaposlila minimalan broj radnika. Da li i komunalno preduzeće “Obnova” čeka takva sudbina videće se veoma brzo ali za sada odnos lokalne samouprave prema ovom preduzeću vodi u tom pravcu. U svakom slučaju Srpski pokret “Dveri” daje punu podršku radnicima “Obnove” i poziva celokupno opštinsko rukovodstvo Medveđe da uloži napor i iznađe mogućnost ka rešavanju ne tako malih ali sudbonosnih problema radnika ovog preduzeća a ne kao do sada da ovo preduzeće postane privatni servis predsednika opštine preko koga namiruje partijske kolege pre svega iz G17+ koji ga stalno ucenjuju lojalnošću jer su mnogi upoznati sa biznis kombinacijama predsednika opštine Medveđa.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare