Dveri Niš u akciji pomoći proizvođačima oblačinske višnje

NIŠ

Članovi Gradske organizacije Dveri Niš su u nedelju, a prethodno pozvavši Nišlije da im se pridruže u akciji „Uberi sa Dveri“, organizovali akciju kupovine oblačinskih višanja direktno od proizvođača na njihovim imanjima u merošinskim selima. Pored kupovine najbolje svetske višnje po nižim ali fer cenama, članovi Dveri Niš i jedan broj građana Niša koji su se priključili akciji, pomagali su proizvođačima u selu Gradište u berbi višanja, a i otkupljivali količine koje su sami ubrali. I ove godine, kao i gotovo svake prethodne proizvođači višanja su se suočili sa pravom ucenom od otkupljivača, kako zbog cene koja je ispod proizvodnih troškova, tako i zbog predaje tona višanja bez isplate i bez unapred poznate cene. Sekretarijat za poljoprivredu a ni dva ministarstva koja se selom i poljoprivredom bave, nisu proizvođačima najbolje svetske višnje pružili bilo kakvu pomoć, niti su garantovali otkupnu cenu, kao što Opštinna Merošina godinama nije obnovila uništene i opljačkane hladnjače. Iako je najavljivano da će otkupna cena višanja biti 70 dinara za kilogram, ona je pred berbu pala na 40 dinara po kilogramu. I ove godine proizvođači višanje imaju velike gubitke, jer ovako niska cena ne pokriva ni osnovne troškove – berače koji naplaćuju 20 dinara po kilogramu, najskuplju naftu, hemijske preparata i đubrivo. Zbog toga se na mnogim imanjima već seku stabla puna roda i uništavaju višegodišnji voćnjaci.


Ovako nisku cenu formirale su lokalne hladnjače i otkupljivači za potrebe prerađivačke industrije voća u Srbiji. U ovom momentu u merošinskom kraju postoje dve hladnjače u – Fripak, potpuno devastirana i neupotrebljiva, urasla u korov i bez zaposlenih dok je hladnjača u Aleksandrovu, koja takođe ne radi, prodata novom vlasniku za cenu od 200 hiljada evra , što je cena upola manja od vrednosti zemljišta na kome se hladnjača nalazi.


Ni lokalna vlast u Nišu , ni Sekretarijat za poljoprivredu nisu učinili ništa da pomognu proizvođačima koji ekonomski propadaju iz godine u godinu, i uništavaju zasade najbolje svetske višnje. Umesto toga Grad Niš je objavio Konkurs za izbor korisnika sredstava Budžetskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Niša za 2022. godinu kojima se podstiču „lokalne strategija ruralnog razvoja. U ovakvim uslovima Dveri Niš postavljaju pitanja:
• Zbog čega se za pitanja od strateškog značaja za ruralni razvoj subvencioniraju pojedinačni projekti?
• Zašto se Sekretarijat za poljoprivredu ne oglasi po pitanju otkupne cene višanja, imajući u vidu da njihova proizvodnja i berba angažuje i radnu snagu iz niških opština?


• Zbog čega opština Merošina decenijama nije osposobila hladnjače, već ih je ostavila da propadaju, ili da se prodaju po bagatelnim cenama, umesto da drugim modelima ulaganja u prerađivačke kapacitete omogući pošten otkup od proizvođača i zaštiti ih?, navodi se u saopštenju Saveta za selo i poljoprivredu Dveri Niš.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare