Dveri: Niš neće solitere- Niš hoće da diše

NIŠ

Na konferenciji za medije niškog odbora Dveri bilo je govora na temu Izmene GUP sa informacijama koje demantuju izjave gradonačelnice, direktora Zavoda za urbanizam i Gradskog urbaniste, kao i dokazima o neregularnosti postupka javne rasprave. Iz ove stranke pozivaju građane da 1. septembra u 11 sati dođu u veliku Salu Skupštine Grada na Javnu sednicu Komisije za planove zbog pokušaja gradske vlasti da iza leđa građana izmeni postojeći Generalni urbanistički Plan i da omogući da se na 100 hektara u Nišu, a od toga na 72 hektara na Paliluli, podigne više od 40 stambenih blokova sa 15 spratova visokih 50 metara, a bez procene uticaja na životnu sredinu i na osnovu nezakonitog postupka.

Dverjani tvrde da o ovom važnom dokumentu nije bilo javne rasprave, a da je dokument urađen na osnovu inicijative Glavnog urbaniste Tanje Obradović još iz novembra 2020. godine. Izmene Generalnog urbanističkog plana potpisali su zajedno direktor Zavoda za urbanizam Miroljub Stanković i vršilac dužnosti načelnika Gradske uprave za građevinarstvo Marina Živulović, kojoj je i drugi mandat istekao početkom jula 2021. godine. I takozvani Javni uvid je sakriven od građana Niša, kao što se od njih krije da će ispred njihovih zgrada i kuća nicati soliteri. Oglas za javni uvid u ovaj za Nišlije životno važan dokument, objavljen je u tabloidnom Srpskom Telegrafu, u sred letnjih odmora 5. avgusta 2021. Javni uvid trajao je samo 14 dana, bez ikakve javne rasprave, bez mogućnosti elektronskog slanja primedaba i sa predviđenom Javnom sednicom za 1. septembar u 11 sati.

U Srpskom pokretu Dveri tvrde i da izjave gradonačelnice Sotirovski da „su višespratnice moderne“, direktora Zavoda za urbanizam Miroljuba Stankovića da će „blokovi nastati samo na periferiji“ i gradskog urbaniste Tanje Obradović da „izgradnja soliterskih blokova neće naškoditi životnoj sredini“ demantuje sam dokument koji na mala vrata pokušavaju da proture. Zato javno upućuju sledeća pitanja:

-Odakle gradonačelnici Sotirovski ideja da će Niš biti „moderan“ sa soliterima, kada je to potpuno suprotno savremenim trendovima civilizovanog stanovanja i kvalitetnom životu ljudi? Da li je moderno i to što se u istorijskom i trgovačkom jezgru Niša grade višespratnice bez ijednog metra zelene površine, a po zakonu je minimum slobodnih i zelenih površina 30% od građevinske parcele? Gde su Vam zeleni krovovi, ili su i oni prevaziđeni u Vašem shvatanju „modernog“? Da li je „moderno“ i to što se već na bulevaru i u drugim delovima grada u međublokovskim prostorima zidaju višespratnice na pet metara od komšijskih prozora? I, najzad, da li i među vašim brojnim nekretninama ima „modernih“ višespratnica?

-Koliko je urbanista Zavoda za urbanizam potpisalo nacrt izmene GUP-a, da li pod periferijom podrazumeva i Apelovac, ili prostor bivše Ciglane na Paliluli, preko puta Čaira i pored pruge, i da li se sa donošenjem izmena plana žuri jer su vlasnici zemljišta već osnovali DOO „Tesla park“ 27. aprila 2021.godine, a čiji budući novi vlasnik, kompanija porodice Karić, samo čeka usvajanje izmena gup da bi kupio i firmu i zemljište i počeo da gradi soliterski blok u centru, a ne na periferiji Palilule, kako tvrdi?

-Dokument koji predlaže glavni urbanista Tanja Obradović stvoriće ekološki genocid u Nišu. Na osnovu čega vi, kao arhitekta tvrdite da neće biti štete po životnu sredinu kada procena uticaja na životnu sredinu nije ni rađena, i to po odluci vašeg sekretarijata? U najvećem procentu, 72 % od cele površine Nacrtom Plana je napadnuta Palilula – deo grada sa najviše zelenila, gde je predviđeno najviše soliterskih blokova. Pored toga, nije tačna ni Vaša tvrdnja da će se u svim blokovima graditi objekti javne namene, jer u svih 6 planova generalne regulacije (PGR) stoji da nijedan ovakav objekat nije predviđen za Palilulu (park, zelena pijaca, dečiji i kulturni objekti).

-Nacrt izmena plana je pravno nevažeći akt jer je donet od strane nepostojećeg funkcionera, potpisala ga je v.d. načelnika Gradske uprave za građevinarstvo dipl inž. Marina Živulović, koja je do 1. jula 2021. godine bila na mestu vršioca dužnosti načelnika, kada joj je istekao drugi mandat, a Konkurs za izbor načelnika je poništen. I u trenutku potpisivanja ovog dokumenta status potpisnika je bio „vršilac dužnosti“ što zakonodavstvo koje reguliše lokalnu samoupravu ne poznaje.

-Nacrt Izmena GUP je nezakonit i nije u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji jer od 27 institucija 9 najvažnijih za funkcionisanje Grada nije dalo uslove potrebne za donošenje zmena Plana- EPS, JKP Medijana, Gradska uprava za imovinu (organizacioni deo za zaštitu životne sredine) , Gradska uprava za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove i dr. ali i Ministarstvo zaštite životne sredine i Ministarstvo odbrane.

U SP Dveri smatraju da su Nišu potrebne podzemne garaže, drvoredi u ogolelim ulicama i na trgovima, potrebni su novi parkovi, Nišu treba očuvanje kulturnog identiteta i istorijskog nasleđa Grada.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare