Dveri: Gradska vlast i gradonačelnica Sotirovski svesno krše Zakon o dobrobiti životinja

NIŠ

Gradska organizacija Dveri Niš i narodni poslanik prof. dr Tamara Milenković Kerković pridružili su se danas protestu meštana zaplanjskog sela Duga Poljana, ali i brojnih Nišlija, ispred Skupštine opštine Gadžin Han čiji odbornici sutra glasaju o odluci da se u opštini Gadžin Han, izgradi tzv. Regionalni azil za pse, u kome Niš, Svrljig i Gadžin Han treba da daleko od očiju javnosti sa ulica sklone 2000 napuštenih pasa, blizu prvih kuća u selu, bez kanalizacije, bez dovoljno vode i bez potrebnog stručnog osoblja i uslova za smeštaj.
“Upozoravamo i odbornike opštine Gadžin Han, ali i nišku lokalnu vlast i gradonačelnicu Sotirovski koji su inicijatori izgradnje tzv. Regionalnog azila, a u stvari logora za pse, da će ovakvom odlukom prekršiti imperativne zakonske propise, kao i podzakonska akta doneta još 2009.god. u vidu Pravilnika o uslovima koje moraju da ispunjavaju prihvatilišta i pansioni za pse. https://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/eli/rep/sgrs/ministarstva/pravilnik/2012/19/2/reg


Takozvana „ regulativa i standardi EU„ koje gradonačelnica Sotirovski pominje samo su izgovor da se po ko zna koji put diletantski, nezakonito i bezobrazno pokuša da reši ogroman problem pasa lutalica a koji je rezultat upravo nesprovođenja propisa o odgovornom čuvanju životinja u Gradu. Gradonačelnica to zna odlično jer je upravo po njenom nalogu Komisija koju je imenovala uradila Akcioni plan koji se zasniva na masovnoj sterilizaciji i kastraciji najpre vlasničkih pa onda i svih uličnih pasa sa obaveznim obeležavanjem. Problem uličnih pasa jedino ovako može da se reši. Šta je sa Planom?
Zbog čega ovaj Akcioni plan nikada nije sproveden? Da li je i ovaj dokument „zamajavanje“ Nišlija, poput „Katastra drveća i zelenih površina“ za koji je Grad izdvojio 3 miliona dinara , a ni do sada nema ni Katastra a ni para.
Pitamo i da li zaista misle da nečijom donacijom od 28 hiljada švajcarskih franaka, koja je verovatno već i potrošena, izgrade tzv. azil za 2000 pasa, kad takav projekat nije ni dozvoljen a ako bi se radio po zakonu košta milione?
O kakvim propisima EU govorite, gđo Sotirovski, kada ne postoje propisi EU u ovoj oblasti, već samo nacionalna zakonodavstva država članica koja ne poznaju nikakve „azile“ za dugo umiranje životinja. Zakon o dobrobiti životinja (https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_dobrobiti_zivotinja.html ) ne poznaje pojmove „azil“ ni „regionalni azil“ a takav način zlostavljanja i ubijanja životinja nije poznat ni u Evropi a ni u svetu .
Ovakvu štetočinsku politiku građani Niša gledaju godinama, a njome je lokalna niška vlast i gradonačelnica Sotirovski u azil diletantizma, bezobrazluka i lopovluka već smestila sve Nišlije .
Od Opštine Gadžin Han tražimo da ovakvu nezakonitu odluku odbaci, a od gradonačelnice Sotirovski tražimo ostavku i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora u Nišu. Ni Nišlije više neće da žive u „azilu“ u koji ste pretvorili čitav Niš”, navodi se u saopštenju niškog odbora Dveri..

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare