Dveri: Dugogodišnja pljačka osiromašenih građana Niša – 4,5 miliona evra za medijski mrak

NIŠ

Gradska organizacija Dveri Niš smatra sramotnim i kriminalnim i ovogodišnje Rešenje Gradske uprave o raspodeli sredstava za sufinansiranje medijskih projekata kojim je najviši iznos novca do sada, 85 miliona dinara (780.000 evra) iz budžeta siromašnog Niša, raspoređen tako da je 80% sredstava podeljeno medijima bliskim vlasti, i to onima u vlasništvu sina Bratislava Gašića, u vlasništvu porodice Vitka Radomirovića, kao i vlasniku TV Kopernikus Zvezdanu Milovanoviću.

“Kao i svake godine najviši iznos ove ogromne sume, i to više od polovine ukupnih sredstava dobili su brojni, mnogi samo za ovu priliku stvoreni, mediji u vlasništvu ili suvlasništvu Vitka Radomirovića, ili „proksi“ medijske agencije sa njim povezane.
Za osam godina koliko traje projekat medijskog sufinansiranja, Nišlije su za održavanje medijskog mraka i promociju Srpske napredne stranke platile 4,5 miliona evra.
Od usvajanja seta medijskih zakona i uvođenja modela projektnog finansiranja tzv. medijskih projekata u javnom interesu 2014.god. pa do danas u čitavoj Srbiji, pa i u Nišu su lokalni mediji za male pare rasprodati. Pokupovali su ih moćnici bliski vladajućem SNS, ispred kojih su često bili snalažljivi novinari, ili na brzinu sklepana medijska udruženja, a novac kojim su kupovani uništeni lokalni mediji, isplatili bi se već prvim novcem dobijenim za tzv. sufinansiranje, a koje je zapravo pandan tenderima za unapred određenog ponuđača. Specijalitet Niša je što je do privatizacije lokalnog medija „Narodne novina“ došlo davno, još u doba tzv. demokratske vlasti, a načini ozakonjene pljačke novca građana usavršavani su tokom poslednjih osam godina. Čitava jedan medijsko-finansijski-politički kartel je stvoren za otimanje para građana namenjenih sufinansiranju medija u tzv.javnom interesu. O nastanku te hobotnice građani Niša znaju malo, a medijski niški kartel, baš kao i politički opstaje na monopolu u trošenju budžetskih sredstava i medijskom mraku koju zajedno stvaraju. (https://www.gradjanske.org/?s=Savrsena+pljacka&lang=sr).
Gradska organizacija Dveri Niš traži od potpisnika Rešenja o sufinansiranju medijskih projekata, v.d. načelnika Gradske uprave za društvene delatnosti, odgovore na sledeća pitanja:

  • Zbog čega su godinama članovi Komisije za dodelu sredstava isti ljudi, povezani interesno sa dobitnicima sredstava ?
  • Zbog čega se u Izveštaju imena članova Komisije i ne pominju?
  • Kako je moguće da je već osam godina i iznos i procenat raspoređenih sredstava isti za dobitnike milionskih iznosa?
  • Gde su Izveštaji o kontroli trošenja sredstava i uspešnosti sufinansiranih projekata ?
  • Zbog čega u programima sufinansiranih medija nema predstavnika najvećih opozicionih stranaka ni objektivnog izveštavanja?
  • Čiji novac dodeljujete i u čijem interesu sufinansirate medijske projekte?
    Ova pljačka para građana Niša mora da stane. Dveri će nakon ulaska u Parlament pokrenuti i pitanje zloupotrebe državne pomoći namenjene lokalnim medijima i tražiti izmene medijskih zakona koji se na ovakav način izigravaju a građani svojim novcem finansiraju medijski mrak u kome žive”, dodaje se u saopštenju Dveri.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare