Dveri: Budžet grada Niša za 2022. godinu biće odgovoran za preranu smrt stotine građana

NIŠ


Budžet Grada Niša za 2022. godinu, je OČIGLEDAN DOKAZ namere SNS vlasti u Nišu na čelu sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski, da Grad Niš uloži u izgradnju Akva parka, umesto u proširenje sistema daljinskog grejanja čime bi se smanjio osnovni uzrok prerane smrtnosti stotine građana Niša od zagađenja vazduha, saopštio je Gradski odbor Dveri.

“Procena Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pokazalala je zagađenje vazduha u Srbiji odgovorno za NAJMANJE 6.600 preuranjenih smrti, što je obzirom na broj stanovnika Grada Niša u odnosu na broj stanovnika u Srbiji, proporcionalno NAJMANJE 240 preuranjenih smrti.
Obzirom da se Niš već godinama nalazi među 5 gradova/mesta za najzagađenijim vazduhom u Srbiji tj. da se nalazi u tzv. „trećoj kategoriji“ zagađenosti vazduha, to je broj preuranjenih smrti, tragično, verovatno i veći.
Šta više, minulog vikenda vazduh u Nišu je bio izuzetno zagađen i građani Niša su se masovno žalili na teško disanje i peckanje u očima i nosu. Visoke koncetracije štetnih čestica potvrdila su i merenja Agencije za zaštitu životne sredine.
Budžet Grada Niša predviđa izdvajanje od 18,9 milona dinara (oko 160 hiljada evra) za „programe smanjenja zagađenja vazduha“ što je oko 0,16% ukupnog Budžeta planiranog na 12,07 milijardi dinara (oko 102,8 miliona evra), a što je realnije i manje tj. oko 0,04% obzirom da je od pomenute celokupne cifre 13,9 milona dinara (tj. oko 118 hiljada evra) planirano po osnovu preostalih obavez iz ove 2021. godine.
Sa druge strane, za izgradnju Akva parka utrošiće se oko 16,6% Budžeta za 2022. godinu tj. i do 400 puta više nego za „programe smanjenja zagađenja vazduha“.
Ključni uzrok zagađenja vazduha u Nišu su individualna ložišta i procenjuje se da se preko 70% domaćinstva u Nišu koriste ovaj vid grejanja.
Najvažnija mera, pored drugih manje važnih, u smanjenju zagađenosti vazduha, jeste smanjenje broja domaćinstva koja koriste individualna ložišta i njihovo priključenje na sistem daljinskog grejanja.
Suprotno tome, treba imati u vidu da i pored značajnog broja domaćinstva iz Niša koji su se do sada isključili sa sistema daljinskog grejanja, nedavna istraživanja su pokazala da bi se i oko 30% od preostalih 29.000 domaćinstva zbog prevelike visine usluge isključilo sa sistema daljinskog grejanja.
Nažalost Budžet za 2022. godinu, ili barem se to ne vidi iz priložene dokumentacije, neće izdvojiti NITI JEDINI DINAR za:
• Procenu zavisnosti nivoa zagađenja vazduha i zdravstvenog stanja stanovništva, kako bi se precizirale pomenute procene SZO,
• Proširenje sistema daljinskog grejanja tj. koji bi omogućio prelazak značajnijeg broja domaćinstva sa individualnim ložištima na sistem daljinskim grejanjem, i
• Programe kojima bi se sprečio dalje isključivanje domaćinstva sa sistema daljinskog grejanja.
Na osnovu prethodnog, očigledno SNS vlast u Nišu na čelu sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski, nema nameru da suštinski rešava problem zagađenja vazduha zbog koje na žalost umire na stotine naših sugrađana, već ih interesuje isključivo kako će svom građevinsko-partijskom kartelu dodeliti visoko isplative poslove.
S tim u vezi Srpski pokret Dveri upozorava SNS vlast u Nišu da su ovo PRAKTIČNO URBICIDNE RADNJE i krivična dela PROTIV ŽIVOTA I ZDRAVLJA LJUDI koja ne zastarevaju i da će odgovorni za ovakve odluke zbog istih po nesumnjivom skorašnjem silasku sa vlasti”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare