Dve nagrade na hrvatskom festivalu za Nišliju Baneta Jovanovića

NIŠ

Na 27.  Međunarodnom  festivalu pesme i vina „Marko Polo“ koji je održan  od 15. do 17. jula na Korčuli u Hrvatskoj, Nišlija Bane Jovanović osvojio je dve nagrade, nagradu društvenih mreža i specijalnu nagradu direktora festivala. Inače, Bane Jovanović, niški kantautor je na ovom festivalu bio jedini predstavnik Srbije, a publici se predstavio pesmom „Nikad se više ne ponovilo“ za koju je aranžman uradio Marko Stojković, takođe iz Niša. Festival je takmičarskog karaktera, a ove godine se za nagrade takmiči 25 izvođača.

                            „Nastupio sam  na trećoj takmičarskoj superfinalnoj večeri pod nazivom “Melodije Marka Pola” sa pesmom “Nikad se više ne ponovilo” i dobio dve nagrade, nagradu društvenih mreža i specijalnu nagradu direktora festivala. Muziku sam napisao ja u saradnji sa Markom Stojkovićem koji je i autor aranžmana, tekst je moj, a prateće vokale pevala je Jelena Petković“, kaže Bane Jovanović.

                           Dodaje da je zadovoljan i reakcijom publike tokom nastupa.

                           „Odlično sam primljen kod publike, nastup je ispraćen dugim aplauzom, dobio sam komplimente za pesmu od ljudi iz publike koji su mi prišli, a i od drugih učesnika. Oduševila me je organizacija, ljubaznost i gostoprimstvo domaćina, druženje izvođača. Takmičilo se 25 odabranih kompozicija od 130 pristiglih na konkurs iz zemalja regiona, Austrije, Nemačke, Italije i Slovačke. Izašao je dupli festivalski CD i pesme se uveliko emituju na radio stanicama širom Hrvatske. Po povratku u Niš montiran je spot za festivalsku pesmu od kadrova snimljenih u gradu Korčuli i okolini“, sa puno emocija govori Bane Jovanović koji ne krije da su nagrade koje je dobio na festivalu na Korčuli dodatna motivacija za njega da nastavi da se i dalje bavi muzikom, posebno zbog toga što njegove pesme nailaze na dobar prijem kod publike, a festivali su pokazali i kod članova žirija.

                              Marko Polo Fest na ostrvu Korčula osnovan je 1996.godine i od tada se svake godine organizuje u čast pesme i vina. Na festivalu koji ima tradiciju dugu 27 godina nastupila su poznata imena pop muzike kao što su Tereza Kesovija, Meri Cetinić, Vlado Kalember, Alka Vujica, Dino Dvornik, Neno Belan, Neda Ukraden i drugi.

                         “ Poslao sam pesmu „Nikad se više ne ponovilo“  bez velikih očekivanja. Kada su me organizatori pozvali i saopštili da je pesma prošla selekciju, moje iznenađenje  oduševljenje su zaista bili veliki. Put Korčule samnom je krenuo i Marko Stojković, a da otputujemo pomogao je i Grad Niš“, kaže Bane Jovanović.

                            Na zvaničnom plakatu Festivala na Korčuli našao i grb Grada Niša, a nagrade sa kojima se Bane vratio sa Korčule u potpunosti su opravdale poverenje koje mu je ukazano, ali i izbor da nastupa na festivalu kao i sav njegov dosadašanj rad.

                             Bane Jovanović se skoro četvrt veka bavi komponovanjem, pisanjem tekstova i izvođenjem kompozicija zabavne muzike. Muzika u njegovom životu zauzima posebno mesto, iako je po zanimanju  profesor matemike i predaje u Gimnazii u Beloj Palanci  i Osnovnoj školi „Car Konstantin“ u Nišu.

                    Pored svih festivalskih nagrada, Bane Jovanović je dobitnik i nekoliko godišnjih nagrada kao što su  „Beogradski pobednik“ , „Balkan Awards“ za kantautora godine i „Prvi Oskar Srbije“ za pop pesmu godine.  Na manifestaciji „Serbian Economic Forum“ u Beogradu prošle godine  dodeljeno mu je priznanje za doprinos kulturi Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare