DVA NOVA SLUČAJA HIVA U JABLANIČKOM OKRUGU

LESKOVAC

U 2015. godini u Jablaničkom okrugu prijavljena dva slučaja nosilaca HIV-virusa, bez ispoljavanja kliničkih znakova bolesti .

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv HIV-a na platou ispred Leskovačkog kulturnog centra deljen je propagandni materijal i građani upozoravani na način sprečavanja širenja side. Prim. dr Vanja Ilić, načelnik Centra za promociju zdravlja i PR ZZJZ Leskovac, kaže da je anti-retrovirusna terapija besplatna i dostupna za sve građane. Na infektivnom odelenju leskovačke bolnice ovakvi pacijenti se ne leče, već se to čini na Klinici za infektivne bolesti u Nišu ili Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu.
Na teritoriji Jablaničkog okruga od pojave bolesti krajem osamdesetih godina prošlog veka ukupno je zaraženo 30 lica (28 muškaraca i dve žene), od čega je 20-oro obolelo. Ostalih deset nemaju kliničke znake bolesti, nego se samo ubrajaju u kliconoše. Najveći broj njih je mlađeg uzrasta.
Vidovi rizičnog ponašanja su rizični seksualni kontakti, odnosno seksualni kontakti bez zaštite, kao i intravensko korišćenje droga.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare