Dva nova gastoskopa i sistem Olympus EVIS X1 stigla u UKC Niš

NIŠ

                              Kontinuirano ulaganje u niško zdravstvo se nastavlja. Zahvaljujući sredstvima Ministarstva zdravlja, a na inicijativu rukovodstva Univerzitetskog kliničkog centra Niš, posle skoro dve decenije UKC Niš dobio je najsavremeniju platformu za endoskopiju Olympus EVIS X1 i dva nova gastroskopa OLYMPUS GIF-1100. Kupovinom dva nova gastroskopa, UKC Niš znatno poboljšava endoskopiju na Klinici za gastroenterologiju i hepatologiju gde se godišnje uradi od 5000 do 6000 gastroskopija.

                               Prema rečima rukovodioca Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju, profesora dr Aleksandra Nagornog, gastroskopi koji su danas stigli u UKC Niš značajno poboljšavaju komfor pacijenata prilikom gastroskopije, jer su najtanji endoskopi, ne računajući one koji se koriste u pedijatriji.

                             „Ovaj gastroskop je kompatibilan sa naprednim opcijama posmatranja NBI, TXI, RDI , što korisnicima pruža dodatnu pomoć u dijagnostici i tretmanu. Aparat ima zaseban kanal za ispiranje vodom, što do sada nije bio slučaj sa starijim modelima, a povezuje se sa procesorom putem samo jednog konektora što olakšava upotrebu i ceo gastroskop je potpuno potopiv bez potrebe za zaštitnim poklopcima, što prilikom pranja i dezinfekcije otklanja mogućnost prodora tečnosti u aparat. Sukciona pumpa ovog aparata pruža znatno veću moć sukcije u poređenju sa drugim pumpama ove namene i omogućava daleko bržu aspiraciju želudačnog sadržaja tokom endoskopije što će značajno skratiti vreme pregleda. Zaista, velika novina u našoj ustanovi“, kaže profesor Nagorni.

                          On  dodaje da novopristigli aparat omogućava naglašenu vizualizacija kapilara i drugih struktura na površini mukoze, poboljšava uočljivost potencijalno sumnjivog tkiva, a zahvaljujući RDI opciji aparata koja predstavlja značajnu inovaciju u tehnološkom smislu, biće moguće da se značajno brže utvrdi mesto krvarenje i endoskopski interveniše u pravo vreme i zaustavi krvarenje.

                        U sklopu novog endoskopskog stuba je i monitor 4K rezolucije koji u odnosu na dosadašnje HD monitore omogućava lakše uočavanje najfinijih promena u strukturi sluzokože.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mira
Mira
1 godina pre

Sve je to lepo ali čekanje odnosno zakazivanje sigurno će produžiti.