Dva konkursa za rad u Nemačkoj

 

LESKOVAC

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) objavila je 25. januara konkurs za zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara u Saveznoj Republici Nemačkoj, koji će biti otvoren do 18. februara.

Broj medicinskog osoblja koji će biti angažovan na rad u Nemačkoj nije ograničen.

Na konkursu se traže medicinski tehničari i sestre opšteg ili pedijatrijskog smera, za rad na poslovima radnika za zdravstvenu negu, što podrazumeva rad u bolnicama i domovima za stara lica, na ranom mestu asistenta za zdravstvenu negu, do priznavanja naših diplom. Nakon toga oni se raspoređuju na poslovima kvalifikovanog zdravstvenog radnika, što povlači i druge povlastice koje se odnose i na visinu zarade, i na uslove rada.

Kandidati moraju  da imaju završenu najmanje srednju medicinsku školu, i to medicinska sestra – tehničar opšteg ili pedijatrijskog smera.

-Prednost će imati kandidati koji znaju nemački jezik, neohodno je minimalno znanje nemačkog na A2 nivou. Nije neophodno posedovanje sertifikata o znanju nemačkog jezika ali, ukoliko kandidat uđe u uži izbor, vršiće se jezička provera znanja. Među odabrenim kandidatima prednost će imati oni koji bolje poznaju jezik. Ovaj konkurs omogućava kandidatima da pohađaju obuku nemačkog jezika i dobiju sertifikat koje nemačka Vlada priznaje, kaže Marija Stevanović, šef Službe za posredovanje u zapošljavanju u flilijali NSZ Leskovac.

Od dokumentacije kandidati treba da dostave propratno pismo na nemačkom jeziku, radnu biografiju na nemačkom i srpskom jeziku, overenu fotokopiju diplome o završenoj školi i overenu fotokopiju dokaza o položenom strunom ispitu. Oni koji uđu u najuži izbor imaće pravo besplatne obuke u trajanju od pet radnih dana, o snalaženju i životu u Nemačkoj, kako bi se što brže adaptirali na nove uslove rada.

 

Prvi krug razgovora obaviće se sredinom marta i to za područje Leskovca u regonalnom centru u Nišu.

Predviđeno je da verovatno juna bude i drugi konkurs, a razgovori sa kanidatima biće organizovani u septembru.

Radni odnos se zasniva na određeno vreme do nostrifikacije diplome, a onda se nudi novi ugovor na određeno, ili neodređeno vreme.

Nakon toga ove osobe moći će da podnesu zahtev za dobijanje i boravišne, i radne dozvole u Saveznoj Republici Nemačkoj. Zarada iznosi 1.900 evra u bruto iznosu do priznavanja diplome, a poslodavac plaća putne troškove i obezbeđuje ili participitra u delu troškova koji se odnose na smeštaj i ishranu za prvih 12 meseci.

 

Konkurs za zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara koji je objavila NSZ deo je sporazuma o posredovanju i privremenom zapošljavanju radnika državljana Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj, a u okviru „Tripl vin“ projekta, koji realizuju nemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ i nemačka služba za zapošljavanje u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje (NSZ).

Projekat je počeo da se realizuje 2015. godine i u nekoliko ciklusa upućivani su kandidati sa našeg područja, odnosno sa područje koje pokriva filijala NSZ u Leskovcu.

U program „Tripl vin“ već su uključene dve osobe i raspoređene su na poslove za koje su konkurisale u Nemačkoj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare